Shortdoc: Reinder van Tijen, zoon van pionier, architect en ingenieur Willem van Tijen

Willem van Tijen ontwierp bijna een eeuw geleden de eerste galerijflats van Nederland, de Bergpolderflat. Hij was een pionier op dat gebied en een van de belangrijkste architecten van Rotterdam. Zijn idealen en visie leven voort in zijn, inmiddels 90-jarige, zoon Reinder. Reinder neemt ons mee in een stukje geschiedenis van de stad en vertelt ons waarom zijn vader en idealen toonaangevend waren voor Rotterdam en de woningbouw.

Willem van Tijen reist als civiel ingenieur jarenlang de wereld rond, maar keert terug naar Nederland om zich hier te richten op architectuur. Samen met August Plate richt hij een bedrijf voor de bouw van volkswoningen op. Kort daarna ontwerpt hij de Bergpolderflat. In 1939 trekt Willem samen met zijn gezin, dus ook zoon Reinder, in zijn tweede creatie: de flat aan de Kralings Plaslaan.

Als ingenieur is voor Willem de menselijke maat de grootste prioriteit. Dat geldt ook voor Reinder. Hij richt het bedrijf Demotech op, dat zich bezig houdt met het ontwerpen van eenvoudige machines voor de derde wereld, die mensen zelf kunnen maken en onderhouden.