Sjoerd is de Straatkapper van Rotterdam: ‘Ik mag de hele dag mensen blij maken’

Sjoerd de Vries is de Straatkapper van Rotterdam. Vier dagen per week knipt hij samen met zijn goede vriend Auke van Harten dakloze mensen. Dit doen ze in de salon in Feijenoord en in opvanglocaties. Woensdag 11 oktober was Wereld Daklozendag en stond de Straatkapper op de Binnenrotte.

Canadese kappers
Toen Sjoerd de Vries in 2017 video’s tegenkwam van kappers uit Canada die vrijwillig dakloze mensen knipten, was hij verkocht. Er was slechts één probleem: hij kon nog niet knippen. Een fundraiser en een cursus knippen later, kon zijn vrijwilligersproject van start gaan. Naast zijn werk in de GGZ, knipte hij in de avonduren bij opvanglocaties gratis dakloze personen.

“Ik werd door steeds meer locaties gevraagd, waaronder locaties van Humanitas. Ik wilde wel meer doen, maar ik had mijn gezin en mijn baan”, vertelt Sjoerd. Stichting Humanitas bood hem uiteindelijk een baan aan, waarbij hij vier dagen in de week gratis dakloze mensen kan knippen.

‘Ze voelen zich gehoord’
“Ik mag de hele dag mensen blij maken”, zegt Sjoerd. Dat is echter niet waar hij de meeste voldoening uit haalt. “Soms voelen ze zich na een kappersbeurt niet per se blijer of lichter, maar ze voelen zich wel gehoord. Bovendien worden ze aangeraakt en verzorgd. In die gemeenschap is dat niet normaal. Ik heb de volle aandacht voor iemand, zonder dat je iets van hun wilt.” Deze aspecten van zijn werk tellen voor hem het meest.

Op de Binnenrotte op Wereld Daklozendag knipt Sjoerd onder andere de haren van Wendey van der Linde. Ze is sinds april dakloos. “Het is heel apart om in de kappersstoel te zitten”, vertelt ze. “Ik kreeg het er gewoon warm van. Wat deze mensen doen is hartverwarmend.”

Toekomst
De Straatkapper knipt mensen in de salon in Feijenoord en gaat naar opvanglocaties toe om daar mensen te knippen. “Maar er zijn nog steeds heel veel mensen die niet in de opvanglocaties terecht kunnen. Die mensen willen we gaan bereiken met een mobiele kapsalon”, vertelt Sjoerd. “Dat is wel echt een droom.” Inmiddels hebben ze een donatie binnen waarmee ze een bus kunnen kopen.