Slavenopstand Tula herdacht

Tijdens Dia di Tula wordt de tot slaafgemaakte Tula geëerd. Hij kwam kwam in opstand tegen de slavernij in Curaçao in 1795 en moest dat met de dood bekopen. In ‘t Klooster was er tijdens de herdenking en festiviteiten lekker eten, verschillende kraampjes, optredens en bezoekers konden een quiz spelen.
Valika Smeulders, curator van het Rijksmuseum, is gespecialiseerd in cultureel erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Voor Dia di Tula heeft zij een quiz gemaakt die de bezoekers van ‘t Klooster kunnen spelen. Voor haar is Tula een held: “Hij heeft het met de dood moeten bekopen, maar hij heeft het wel gezegd, het is opgeschreven en terug te vinden in de archieven. Hij hoort eigenlijk op een sokkel.” Tula gebruikte voor zijn opstand geen geweld. Hij sprak over politiek, bestuur, religie en moraliteit. Hij begon hiermee de grootste slavenopstand in op de Nederlandse Antillen.

De bezoekers van Dia di Tula zijn verdeeld over de vraag: “Is de slavernij een gesloten boek of een open wond?” Eén van de bezoekers vind het een gesloten boek: “Het is niet leuk als je het ziet, maar ik was er niet bij.” Valika vind het geen open wond, maar ook geen gesloten boek: “Je moet er over door blijven praten, omdat het doorwerkt in de manier waarop we elkaar nu behandelen.”

Het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden wordt de komende tijd onderzocht door het Leidse Instituut van Taal-, Land- en Volkenkunde. In een artikel van Vers Beton wordt dit onderzoek bekritiseerd door het Rotterdamse kennisplatform Counter/Narratives. Het onderzoek onderzoeksopzet, het onderzoeksteam en de begeleidingscommissie zouden volgens hen niet kloppen. Valika vind het een lastige discussie: “De discussie van wie mag dit onderzoeken en wie heeft de juiste kennis, dat is heel complex. Idealiter wil je bij elkaar brengen; de wetenschappelijke kennis en die vanuit de mensen zelf. Je krijgt pas een compleet beeld als je dat bij elkaar voegt.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter