Soepdates op Bevrijdingsdag: ‘Vrijheid is gaan en staan waar je wilt’

210506_soepdates_still

Op 5 mei wordt in heel Nederland de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945 gevierd. In Rotterdam is ook stilgestaan bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten door middel van eetdates. Willekeurige mensen zijn aan elkaar gekoppeld om samen een kommetje soep te eten.

“Vrijheid is kunnen gaan en staan waar je wilt. De mogelijkheden hebben om – ook financieel – te kunnen doen wat je wilt. Reizen is ook vrijheid voor mij”, zegt een mevrouw die ook aan tafel is geschoven voor een kom soep in het restaurant bij het DakAkker in het Schieblock. “Het heeft voor mij eigenlijk steeds minder met de oorlog zelf te maken, maar veel meer met het concept van vrijheid. Vrijheid is ongelofelijk belangrijk: iedereen moet kunnen doen en laten wat ‘ie wilt”, vult een andere aanwezige aan. Daar kan iedereen het vrij snel over eens worden in het restaurant van DakAkker.

“Op verschillende plekken in de stad hebben we eetdates, zoals hier maar we hebben de afgelopen dagen ook heel veel soepblikken bezorgd bij instanties in Rotterdam. Ook hebben mensen via onze website soep besteld, om vanavond om half zes met elkaar soep te eten. Dat is het idee. Er zijn zo’n tienduizend soepblikken verspreid”, legt Jeanette Verdonk van Vrijheidssoep010 uit.

Ook bij de Voedseltuin in Delfshaven zijn mensen bij elkaar gekomen voor een soepdate. Naast de soep zijn er op de verschillende locaties ook spoken word artiesten die van zich laten horen. “We moeten ons houden aan de beloftes aan elkaar en dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Haat, genocide. ‘We hebben het niet geweten’, is door Google absoluut ondenkbaar gemaakt”, luidt een deel van de tekst van artiest Miriam.