Speelveldjes in Rotterdamse wijken blijven populair: ‘Het mogen er veel meer zijn!’

Jongeren en kinderen spelen steeds minder buiten en bewegen te weinig, blijkt uit een onderzoek van Jantje Beton. Deze daling zette onverminderd door in de corona tijd. Hoe het tij te keren? Wij gaan naar de Rotterdamse speelveldjes en vragen het de jeugd zelf.

Je kent de uitspraken wel: ‘Nou in mijn tijd speelden we altijd buiten’ en ‘De jeugd van tegenwoordig weet niet meer wat buitenspelen is’. De laatste jaren trekken kinderen en jongeren minder naar buiten. Elk jaar nemen de cijfers af. Dit kan te verklaren zijn door de opkomst van technologie of door corona, maar ook door gebrek aan tijd, angst en niet genoeg plekken om te spelen.

Wij zijn benieuwd: zijn er genoeg speelplekken voor jonge en oudere kinderen in de stad? En worden deze speeltuinen en -velden in deze tijd nog veel gebruikt? Hebben de kinderen en jongeren behoefte aan meer plekken? Wij gingen op pad om de situatie op de speelvelden in kaart te brengen.

Tekst gaat verder onder het fotoalbum

Speelvelden op de foto:
Lloyd Multiplein (Delfshaven) Weena speeltuin (Centrum) Henegouwerplein (Delfshaven) Vliedberg (Prins Alexander) Schuttersveld (Noord) Speelveld Zuidplein (Charlois)

Een groepje jongeren bij het Henegouwerplein geeft aan dat zij niet minder naar buiten gaan dan voorheen. ‘Na school spelen we graag hier, vooral als we toetsen hebben is het fijn om even naar buiten te gaan. Het is ook gezond.’ aldus een van de jonge Rotterdammers. ‘Ik merk wel dat veel kinderen van onze leeftijd minder buiten spelen, ik denk, omdat ze liever binnen blijven en op de computer spelen.’ Op de vraag of zij vinden dat er genoeg buitenspeelplekken zijn, antwoorden zij met z’n vijven tegelijkertijd: ‘NEE!’. De jongeren vinden dat er meer veldjes mogen komen. ‘Het hoeven niet perse voetbalveldjes te zijn. Het kunnen ook van die stenen veldjes zijn.’

Bij de Weena-speeltuin geeft een medewerker aan dat het nog steeds heel druk is. ‘Het is wel iets minder druk sinds corona, omdat ze hier niet meer binnen kunnen spelen, maar we merken nog steeds dat kinderen graag naar buiten gaan.’ Kinderen op het Schuttersveld vertellen dat ze vooral met school komen spelen op het veld. ‘Met school komen we op maandag, dinsdag en vrijdag hier spelen. Ik speel soms bij het speeltuintje naast mijn huis.’, aldus een van de kinderen.

Rotterdamse speeltuinen en -velden in een nieuw jasje
In 2020 werd er al een plan opgesteld door de gemeente waarbij zij zesenvijftig speeltuinen in de stad nieuw leven willen inblazen. Hiermee is het doel om de speeltuinen en -velden in de stad weer een sociale en centrale functie in de wijk te geven. Plekken als Schuttersveld in Crooswijk en Sportplaza in het Zuiderpark zijn al onder handen genomen.

FC Straat
De Rotterdamse Youtuber Soufiane Touzani zet zich met zijn project FC Straat ook in om meer kinderen en jongeren naar buiten te krijgen. Hij hoopt de jongeren te inspireren om in dit geval te gaan voetballen op hun favoriete veldjes in de wijk.