Stadsdichter Anne Vegter maakt gedicht voor Overschie na bezoek aan de wijk

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken vanaf juni 2021 tot juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad. Op OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van. Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht.

Overschie
Vorige keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Oud-Charlois. Dit keer bezochten ze Overschie. Ze keken er rond en spraken met bewoners. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: Hoe verdient Vadertje Ahmed zijn bewoners?

Lees het gedicht onder de video.

Gedicht voor Oud Charlois over Lombardijen#Dichter op de Stad

BERICHT UIT CHARLOIS

Ons advies is woonrecht als wijkwoord,
zo verdien je terug wat je niet had.

Toen het kind elf was in Charlois schreef het
dat je geluk kon terugverdienen,
“want het was uitverkocht”.

Geluk was schaars maar aanstekelijk,
wie het kreeg kon het geven.

Nu het kind twintig is schrijft het:
“Er wordt grondig geboord in ons geluk.”

Het advies is ontboren als wijkwoord.

Hoe verdient Vadertje Ahmed zijn bewoners?

©Anne Vegter, Stadsdichter 2021-2022

Alle bezoeken van Vegter en Nibbeling aan de verscheidene bibliotheken worden in beeld gebracht in de serie Dichter op de Stad. Kijk hier alle afleveringen van die serie.