Rotterdammers Marieke en Emiel krijgen starterslening om eerste huis te kopen

Marieke en Emiel is het als starters op de Rotterdamse woningmarkt gelukt om een huis te kopen. De twee gloednieuwe huiseigenaren zijn twee van de 60 aanvragers van de starterslening van de Gemeente Rotterdam. Dinsdagmiddag kregen de twee een bos bloemen en een cheque uitgereikt op het stadhuis uit de handen van wethouder Bas Kurvers van wonen: “We vieren dat we de starterslening hebben en we ‘m vandaag voor de zestigste keer hebben uitgereikt.”

“Ik ben echt ontzettend blij dat het gelukt is om een huis in Rotterdam te kopen”, zegt een glunderende Emiel in het stadhuis. Samen met Marieke is hij één van de zestig starters die met een starterslening van de gemeente Rotterdam een huis heeft kunnen kopen op de krappe woningmarkt. “De starterslening was voor mij het laatste zetje voor de financiering van mijn woning”, vertelt Marieke.

Sinds de zomer van 2021 heeft de gemeente het mogelijk gemaakt voor starters om tot een bedrag van 30.000 euro te kunnen lenen bij de aanschaf van een huis. Dit om ervoor te zorgen dat zij ook kans maken op een woningmarkt, waar er flink overboden wordt. Doordat starters vaak minder spaargeld hebben dan andere kopers komen zij er maar moeilijk tussen. Vandaar dat de gemeente met de lening voor beginners op de woningmarkt kwam.

Wethouder Bas Kurvers viert het succes van de starterslening. “Hierdoor kunnen mensen als Emiel en Marieke en al 58 anderen in Rotterdam blijven wonen.” De gemeente heeft in totaal zo’n 200 leningen om te verstrekken, volgens de wethouder is er veel interesse. Rotterdam is de enige van de vier grote steden in Nederland met een starterslening. In onze regio zijn zij niet de enige; ook in Dordrecht en Schiedam worden starters met een lening geholpen.

Marieke en Emiel zijn niet de enige starters op zoek naar een koopwoning. Ook Rotterdammer Chailesh zoekt een huis.

Meer krediet, hogere woningprijzen
De Autoriteit Financiële Markten blijft waarschuwen voor stimuleringsregelingen zoals de starterslening. Het drijft volgens de financiële toezichthouder de woningprijzen alleen maar op. Wethouder Kurvers verwijst als reactie op de waarschuwing naar een onderzoek van Kadaster, een openbaar register van onder andere onroerend goed, waaruit blijkt dat de starterslening geen invloed heeft op de prijzen.

Universitair docent Financiën Matthijs Korevaar kan zich daar behoorlijk over opwinden. Korevaar: “De gemeente Rotterdam wil laten zien dat ze iets doen voor starters op de woningmarkt, maar in plaats van dat ze structurele veranderingen aanbrengen is de starterslening een druppel op de gloeiende plaat.”

“Alle experts op dit gebied zijn er het over eens, al helemaal na de crisis van 2010, dat meer krediet verstrekken voor hogere woningprijzen zal zorgen,” zegt Korevaar. Ook verwacht hij dat er meer potentiële kopers op de markt zullen toetreden, doordat het kopen van een woning voor hen opeens mogelijk is. “Die 200 leningen die met deze regeling verstrekt worden niet van groot effect zijn op de Rotterdamse woningmarkt, maar helpen doet het het zeker niet”, volgens Korevaar.

Wil je weten hoe Rotterdammers denken over de starterslening? Lees en kijk dan hier verder.