VIDEO | Gaat 30.000 euro de Rotterdamse starter helpen?

De Gemeente Rotterdam stelt zes miljoen euro beschikbaar voor starters op de Rotterdamse woningmarkt. Rotterdammers die hun eerste woning willen kopen in de stad, kunnen maximaal 30.000 euro lenen. Maar gaat dit inderdaad meer ruimte voor hen bieden?

“Vermoeiend”, vindt Chailesh Kisoensingh de zoektocht naar een woning. Al twee jaar is hij op zoek en nog steeds heeft hij niets gevonden. Chailesh: “Iedere keer als je in aanmerking komt voor een huis hoor je toch een stemmetje in je hoofd dat daaraan twijfelt. En ik kom er als alleenstaande gewoon niet tussen.” Samen met zijn makelaar is hij nu aan het onderzoeken of de starterslening uitkomst voor hem kan bieden. Geïnteresseerd in de lening is hij wel, “Ik zou graag meer informatie willen hierover. Er staat wel informatie op de website, maar bijvoorbeeld een video over de stappen voor het aanvragen van de lening zou erg helpen.”

Tekst gaat door onder de video

Voorwaarden
De lening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en woningkopers sluiten de lening af naast de reguliere hypotheek. De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en geen aflossing, meldt de website van de gemeente. De duur van de lening is dertig jaar, waarvan vijftien jaar rentevast. Wethouder Bas Kurvers hoopt met de lening vooral de woningmarkt eerlijker te maken voor starters. Kurvers: “Ik vind het heel gek dat je wel 1100 of 1400 euro huur per maand mag betalen, maar niet 800 of 900 euro per maand mag betalen aan een hypotheek.” Na een maand zijn er tussen de zestien en twintig aanvragen gedaan.

Rente
“De rente is hoger dan bij een lening van een bank. Dit komt doordat we proberen het gat te overbruggen tussen de banklening en de prijs van de koopwoning,” legt Kurvers uit. “Er wordt gekeken naar de daadwerkelijke kosten die gemaakt worden bij het uitvoeren van de lening en die worden verwerkt in de rente. Het is niet zo dat daar een winstmarge op zit, maar ja die kosten zijn hoger dan bij de bank. En dat is maar goed ook, want dan zullen mensen eerst naar de bank moeten. En voor het gedeelte wat ze zelf niet kunnen betalen, kunnen ze bij ons terecht.”

Meer krediet, hogere woningprijzen
Begin september laat de Autoriteit Financiële Markten weten dat het blijft waarschuwen voor stimuleringsregelingen zoals de starterslening. Het zou de woningprijzen alleen maar opdrijven. Wethouder Kurvers verwijst als reactie op de waarschuwing naar een onderzoek van Kadaster, een openbaar register van onder andere onroerend goed, waaruit blijkt dat de starterslening geen invloed heeft op de prijzen.

Universitair docent Financiën Matthijs Korevaar kan zich daar behoorlijk over opwinden. Korevaar: “De gemeente Rotterdam wil laten zien dat ze iets doen voor starters op de woningmarkt, maar in plaats van dat ze structurele veranderingen aanbrengen is de starterslening een druppel op de gloeiende plaat.”

“Alle experts op dit gebied zijn er het over eens, al helemaal na de crisis van 2010, dat meer krediet verstrekken voor hogere woningprijzen zal zorgen,” zegt Korevaar. Ook verwacht hij dat er meer potentiële kopers op de markt zullen toetreden, doordat het kopen van een woning voor hen opeens mogelijk is. “Die 200 leningen die met deze regeling verstrekt worden niet van groot effect zijn op de Rotterdamse woningmarkt, maar helpen doet het het zeker niet”, volgens Korevaar.

Van sociale huur naar koop
Woon je in een sociale huurwoning van een woningcorporatie, dan vervalt de maximale leeftijd. Dat maakt het voor mensen met een iets lager inkomen dus ook mogelijk om op latere leeftijd geholpen te worden met deze lening. Zo hoopt de gemeente Rotterdam niet alleen starters te helpen, maar ook de doorstroom van sociale huur- naar koopwoningen te verbeteren.

Geluk
Chailesh is nog niet helemaal wanhopig. Hij hoopt nog steeds dat hij senel een geschikte woning vindt. “Met of zonder starterslening.”