Het aantal uitvaartondernemers is de afgelopen 10 jaar aanzienlijk gestegen. Opmerkelijk is ook dat er steeds meer vrouwelijke uitvaartondernemers bijkomen. Op de Rusthoflaan in Crooswijk zitten veel van deze vrouwelijke uitvaartondernemers.
Veel van deze ondernemende vrouwen zeggen de business te zijn ingerold omdat ze zelf na een uitvaart of bezoek aan de begraafplaats dachten: dit kan ik beter doen op mijn eigen manier. “Bij het overlijden van mijn vader… Hij was echt een flamboyante man. Een echte bourgondiër. Hij vond het heerlijk om het gezellig te hebben in het leven. En met de uitvaart was alles heel strak. Gewoon heel traditioneel geregeld. Ik denk dat als hij zelf kon meekijken met de uitvaart, dat hij wel iets had gezegd in de trant van dat het gezelliger had gekund. Toen dacht ik dus: ik zou dit toch wel anders willen. Ik stapte er toen dus zelf in”, memoreert Orlanda Adams van RememberMe.
Ze staat niet alleen met haar verhaal. Ook Ludy Kaptein van Silent Stones werd geraakt tijdens het geregel voor de uitvaart van haar vader. “Twintig jaar geleden overleed mijn vader en toen ging ik met mijn moeder en mijn broer naar een grafstenenwinkel. Ik ben daar toen heel erg geschrokken van hoe zakelijk dat was. We moesten meteen een contract tekenen. Het jaar daarna dacht ik: dat moet toch eigenlijk beter kunnen”, vertelt ze openhartig. Het zijn twee vrouwen die misschien wel symbool staan voor de aanzienlijke toename van het aantal vrouwelijke ondernemers in de sector. “Ik denk dat het in het verleden vrouwen ook wel echt dachten dat het vooral een mannenberoep was”, probeert Orlanda te verklaren. “Het bestond ook voornamelijk uit mannen, maar gaandeweg zien we als vrouwen dat we het ook gewoon kunnen. Het stukje zingeving en iets bijdragen aan iemands leven, is misschien ook wel iets wat vrouwen heel erg aanspreekt. Dat maakt denk ik ook wel uit, als ik voor mezelf mag spreken”, besluit ze.