Stichting Bulamu helpt weeskinderen in Uganda vanuit Pernis

Vanuit hun huis in Pernis zijn Rene en Jolanda Nieuwenkamp enkele jaren geleden begonnen met Stichting Bulamu. Dit is een stichting die in Uganda een weeshuis op kleinschalige wijze ondersteunt om zodoende de mensen hier een steuntje in de rug te bieden. Voor hun volgende reis naar het land in Oost-Afrika is de familie op zoek naar kleding en wij gingen richting Pernis om meer te weten te komen over deze Rotterdamse stichting.

Het begon met een Facebook-post, iets wat de familie Nieuwenkamp voorheen niet had gedaan, en vervolgens kwamen ze erachter dat er nog veel meer mensen wilden helpen dan ze al dachten: “Normaal halen we alle giften op uit onze kennissenkring, aangezien ik het ook niet zo chique vindt om via internet om geld te vragen. Maar we wilden graag wat meer kleding hebben voor kinderen in het weeshuis en wat bleek? Er waren veel mensen die wilden meehelpen.”

Het is het gevolg van een initiatief dat in 2010 werd gerealiseerd, nadat Jolanda verliefd was geworden op Uganda: “Ik ging erheen voor een andere stichting om mee te kijken met een vriendin. En ik was meteen zo voldaan, dat ik direct weer terug wilde gaan. Later heb ik Rene ook meegenomen en daarna hadden we besloten dat we wat wilde gaan doen voor die mensen daar.”

Namens hun stichting helpen ze nu op meerdere manieren, maar wel op een manier waarbij ze de mensen richting zelfredzaamheid willen helpen, aldus Rene: “We willen niet dat mensen hun hand gaan ophouden voor geld, we willen ze een opstapje geven richting een beter leven zodat wij er na een paar jaar uit kunnen stappen. Maar het is wel lastig, want de regering hier kan of wil er niets aan doen.”

Jolanda voegt eraan toe: “Uganda is een land dat veel heeft meegemaakt, en soms gebeuren er nog weleens dingen waardoor we gaan twijfelen aan het werk. Maar dan stap je het vliegtuig weer uit en wordt je begroet met een lach…dan zijn die twijfels meteen weer weg.”