Studenten WDKA protesteren voor Palestina: ‘De academie spreekt zich alleen uit als het hen uitkomt’

Studenten van de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut zijn verontwaardigd. Leerlingen van de Rotterdamse kunstacademie willen steun betuigen aan Palestina, maar hun spandoek werd eerder weggehaald. Daarom staan ze nu een week lang met het spandoek op de brandtrap. “We zullen niet stil zijn.”

Foto’s: Steven Maybury

Halverwege mei hingen studenten van de Willem de Kooning Academie een spandoek met ‘Stop de etnische zuivering’ aan het Piet Zwart Instituut. De Rotterdamse kunstacademie heeft dit spandoek weggehaald en laat in een statement op Instagram weten dat ze zich niet willen mengen in geopolitieke discussies. “Wij moedigen het aan als studenten zich willen uitspreken, maar hier zijn onze gebouwen niet voor bedoeld.”

Verontwaardigd
Veel studenten zijn niet blij met dit statement. “Door stil te zijn, kiezen jullie de kant van de onderdrukker”, klinkt het op Instagram. “Ze presenteren zich altijd als creating pioneers”, zegt student Tirza, “maar het komt er eigenlijk op neer dat ze zich alleen politiek willen uitspreken als het in hun eigen voordeel is.” Student Nikki voegt hieraan toe: “Veel mensen gebruiken kunst juist om hun politieke mening te uiten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

In plaats van de Palestina-banner hebben de studenten als reactie een spandoek met een watermeloen opgehangen, maar ook die is weggehaald. “Er wordt gezegd dat we geen spandoeken aan het gebouw mogen hangen, maar toen dit eerder werd gedaan was dit nooit een probleem”, vertelt initiatiefnemer Diana Al Halabi. “Ze verzinnen steeds nieuwe regels.”

Dekoloniale onderwerpen
Als reactie hebben de studenten een actie bedacht. Een week lang staan de studenten iedere dag van 12.00 tot 22.00 uur met de banner op de brandtrap van het Piet Zwart Instituut. “De hogeschool geeft les over dekoloniale onderwerpen, maar als het gaat om de praktijk wordt ons de mond gesnoerd”, legt Diana uit. “Waarschijnlijk zijn ze bang dat er negatieve reacties op komen, maar wij willen ons blijven uitspreken tegen de bezetting van Palestina door Israël.”