Studentenprotesten voor Palestina op de Erasmus Universiteit: ‘Verloopt heel ontspannen’

Na demonstraties op donderdagmiddag, voeren studenten ook vrijdag actie op de Erasmus Universiteit. Ze willen dat de universiteit zijn banden met Israël verbreekt en vragen aandacht voor de situatie in Gaza. Achraf Taouil, universiteitraadslid van de EUR, is blij te zien dat vreedzaam verloopt: “Het was misschien een overhaaste beslissing van de universiteit om vorige keer de campus te sluiten.”

In een post op Instagram roepen studenten op om naar de universiteit te komen om te protesteren. Van 1 uur ‘s middags tot minimaal 6 uur organiseren ze allerlei dingen, zoals het maken van spandoeken, een workshop over de banden van universiteiten met Israël en een discussie met docenten en studenten.

Waar een eerder studentenprotest moest verplaatsen naar Rotterdam Centraal omdat de universiteit haar campus sloot, trokken studenten nu zonder aankondiging naar de campus. “De universiteit had geen ruimte of tijd om hierop te anticiperen”, vertelt Achraf. Hij maakt deel uit van de universiteitsraad en probeert de belangen van de studenten over te brengen bij de universiteit. “Het is heel spontaan georganiseerd. En het verloopt goed. De studenten hebben een tentenkamp opgezet en voorlopig gaan ze niet weg. Ze blijven net zo lang zitten totdat de universiteit hun eisen inwilligt, denk ik. Ik hoor veel mensen die zich zorgen maken. Wat er in Gaza gebeurt, past niet bij de Erasmiaanse waarden.”

De eisen gaan onder meer over het verbreken van de banden met Israël. “De studenten hebben het recht om te demonstreren en het is goed dat ze daar gebruik van maken”, vindt Achraf. “Ze willen met het raad van bestuur in gesprek. En ik merk dat er onder politieke en maatschappelijke druk toch steeds meer beweging komt. Voor mijn gevoel gaat deze beweging richting die eisen.”

Tot slot wil Achraf benadrukken dat hij blij is dat de protesten goed verlopen. “Het verloopt heel ontspannen. Wel waren er mensen die schermen hadden beklad, dat moeten ze gewoon niet doen. Dat helpt de beweging niet en is simpelweg niet slim. Maar verder lijkt het vreedzaam te verlopen. Ze zitten in hun tentenkampen op de universiteit en gaan voorlopig daar nog niet weg.”