Studio de Bakkerij en Theater Dakota krijgen toch geld van Fonds Podiumkunsten

“Ik voel me al een week echt kut”, zo begint de Facebookpost van Maarten Bakker, directeur van Studio de Bakkerij en Theater Dakota in november. Hij kreeg het vervelende nieuws dat de steun vanuit het Fonds Podiumkunsten gestopt zou worden voor beide theaters. En dit weekend plaatste hij dan toch het bericht dat de instellingen toch voor de subsidie in aanmerking komen: “Met toestemming van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het fonds daarom voor de komende twee jaar extra geld beschikbaar gesteld. Dus we zitten niet meer onder die nare zaaglijn.”

Wij spreken Maarten Bakker en hij vertelt ons meer over de laatste weken. “Ik was heel teleurgesteld en boos eigenlijk, want ik vond de reden onterecht. Er wordt juist altijd aangemoedigd om de wijk te betrekken bij de programmering van het theater en dit doen wij ook heel veel, daarop zijn wij nu juist kritisch beoordeeld.” Zo zouden de theaters geen sterk genoeg theaterprogramma hebben. Dat verbaasde mij gewoon enorm”, zo beschrijft Bakker. “De instellingen stonden niet meteen op omvallen, maar we gingen wel meteen in gesprek met partners en wijkbewoners voor oplossingen. Kijken welke programmeringen geschrapt moesten worden etc.” Tussen het slechte en goede nieuws zat ongeveer zes weken.

“We hebben nu heel veel zin in het komende jaar. Er staat nog een hele mooie programmering tot de zomer die gelukkig nu door kan gaan zonder problemen”, zo zegt Bakker. Ondanks de kritiek die er nu is gekomen op de programmering van de theaters, zullen zij toch door blijven gaan met programmeren samen met de wijk. En zullen zij ook blijven focussen en extra aandacht geven aan jongeren, kinderen en ouderen.

10-jarig bestaan
Buurttheater Studio de Bakkerij bestaat tien jaar. Het buurttheater is in die tijd onvervangbaar geworden en een icoon op de Bergweg. Wij gingen een paar maanden geleden langs.