VIDEO | Takkeweer of slakkenweer? Regen zorgt voor overschot aan naaktslakken

Het is veel mensen opgevallen; naaktslakken glibberen overal rond in de stad. Dick Jacobs uit Rotterdam Noord staat bekend als de slakkenman, kweekt Afrikaanse reuzenslakken en weet alles van de verschillende soorten weekdieren. Maar waar komen al die naaktslakken toch vandaan?

“Voor naaktslakken is dit de perfecte zomer”, vertelt Dick. “Niet te droog, niet te warm.” Het natte weer van de afgelopen tijd zorgt voor de grote aanwezigheid van de beestjes. Het vochtige weer trekt de slakken aan en zorgt ervoor dat ze bovengronds actief zijn. Bij zonnige droge periodes gaan er daarentegen een hoop beestjes dood, waardoor er een hele generatie slakken geen eitjes kan leggen.

Veel mensen vinden de slakken ongedierte, maar Dick vindt dit onzin. “Ik heb hier een binnentuin waar ik verse groente kweek voor mijn slakken en de naaktslakken vinden dat natuurlijk ook lekker.” Dick heeft een oplossing voor Rotterdammers die wél moeite hebben met de beestjes. “Je kan ze vangen en een paar honderd meter verder zetten”, vertelt hij. Daarnaast vinden egels, mollen en vogels de slakken ook erg smakelijk. “Bestrijden dat valt te proberen, maar eigenlijk werkt dat niet echt.”