Tegenprestatie Rotterdammers pakt positief uit

Rotterdam kent al zes jaar het fenomeen ‘Tegenprestatie’. De gemeente verwacht een tegenprestatie van werkzoekenden met een uitkering.

Uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt dat de ‘Tegenprestatie’ positief uitpakt voor Rotterdammers. Het vragen van een tegenprestatie levert volgens het onderzoek, bijna twee keer meer dan het kost. Dat ziet Rotterdam terug in de vorm van meer uren vrijwilligerswerk en mantelzorg. Waar zo’n 12.000 werkzoekenden anders thuis zouden zitten, werken ze nu actief aan het oplossen van hun problemen en dragen ze iets bij aan hun wijk of straat.

Bijna driekwart van de Rotterdammers staat achter het beleid van de gemeente (bron: Omnibusenquête). Ze vinden het goed dat mensen met een bijstandsuitkering iets terug moeten doen. Ook de Tegenprestatievrijwilligers zelf zijn positief: ongeveer 80% van hen zegt dat het goed bevalt. Zo voelen zij zich zelfverzekerder en meer gewaardeerd. Ze geven aan meer sociale contacten op te doen, nieuwe dingen te leren, meer buitenshuis actief te zijn en het gevoel te hebben dat ze hun tijd zinvol besteden.

In het kader van ‘De Kendoe Check’, de serie afleveringen waarin we 10 speerpunten van het huidige college onder de loep nemen, zond OPEN Rotterdam eerder deze maand al een reportage over de ‘Tegenprestatie’. Kijk hier de aflevering terug.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat