Een koffie-uurtje tijdens de intelligente lockdown, hoe gaat dat nu? Anita brengt ouderen alsnog bij elkaar, maar dan via de telefoon.
Anita Kornman uit De Esch is sociaal werker bij Super-Actief Rotterdam en staat bekend als iemand die veel doet voor haar wijk. Toen bekend werd dat de ouderen in wooncomplex de Mazesteyn niet meer naar de gezamenlijke huiskamers mochten, bedacht Anita samen met Kees Penninx het Telebakkie.
Telebakkie is een telefonisch groepsgesprek onder ouderen, ter vervanging van het wekelijkse koffie-uurtje op de maandagochtend. Anita belt de eerste persoon, en voegt zo alle ouderen toe in het gesprek. “We zijn het de ouderen nu ook aan het leren. Iedereen met een smartphone kan mensen toevoegen in het gesprek”, vertelt Anita. “Vorige week hebben ze het voor het eerst zelf gedaan, op eigen initiatief.”
Per gesprek kunnen er maximaal zes mensen meedoen. Vooralsnog blijft Anita zelf ook in de call, om het gesprek te leiden. “Iedereen is vaak zo enthousiast, als niemand het gesprek dan leidt praten ze allemaal door elkaar heen.”
Tijdens het Telebakkie wordt er gekletst, gezongen en er wordt zelfs een quiz gespeeld. Alice Cornelis is een van de deelnemende ouderen. “Ik vind het extra gezellig zo”, vertelt ze ons. “Want omdat je elkaar niet ziet, heb je veel meer te vertellen.” Eenzaam hoeft Alice zich gelukkig niet te voelen. “Er wordt zo veel voor deze wijk gedaan. Ik heb al twee keer bloemen gekregen en nu natuurlijk het Telebakkie.”
Benieuwd naar hoe zo’n Telebakkie eruit ziet? Bekijk hieronder ons item!
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat