Terugblik op de Turkse rellen in Rotterdam

De laatste paar dagen van 2017 nemen we de tijd om terug te blikken op een aantal grote gebeurtenissen in Rotterdam. In deze reportage kijken we terug op de Turkse rellen begin dit jaar samen met Zeki Baran, vicevoorzitter gebiedscommissie Charlois en en Mehmet Akbulut, voorzitter SPIOR.

De ‘Turkse rellen’ zijn ontstaan in de nacht van 12 op 13 maart van dit jaar door de uit de hand gelopen demonstraties van Turkse Rotterdammers, die de Turkse minister Kaya (Familiezaken) niet mochten zien. Wat begon als een steunbetuiging aan de Turkse minister om haar een hart onder de riem te steken, mondde uit in een demonstratief protest tegenover burgemeester Aboutaleb, die de Turkse minister onder begeleiding van de politie de stad uitzette. De nacht eindigde in een opstoot tussen de politie en de menigte van onder andere Turkse Rotterdammers.

Baran en Akbulut waren die avond zelf niet aanwezig bij het consulaat, maar vertellen hoe daarna op de rellen is gereageerd door zowel Turkse als niet-Turkse Rotterdammers. De conclusie die beide heren trekken, is dat de betreffende gebeurtenissen de relatie tussen zowel de burgers als de overheden van beide landen niet mag beïnvloeden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat