Theater rekent af met vooroordelen vluchtelingen: ‘Ik vertel je liever mijn naam’

Asielzoekers, vluchtelingen, gelukszoekers: Er zijn een hoop vooroordelen over deze mensen, maar wie zijn zij nou echt? Daar kan je achter komen in de interactieve voorstelling Ik Ben Hier Rotterdam.

Deze voorstelling is niet zoals andere. Je loopt als bezoeker namelijk een 3 kilometer lange wandeling van BIRD tot de Nieuwe Gaffel. Tijdens de wandeling heb je een koptelefoon op waarin verhalen en muziek te horen zijn. Daarnaast kom je tijdens de voorstelling de vluchtelingen zelf ook tegen in de menigte. Als je zelf geen koptelefoon op hebt, vallen de spelers niet op. Het doel hiervan is dat je als bezoeker in het dagelijks leven realiseert dat iedereen om je heen een verhaal heeft.

Wat hoor je in je koptelefoon?
De verhalen worden verteld door de nieuwe Rotterdammers. Ze vertellen over hun jeugd, de oorlog, hun reis, maar ook over angsten, verlies, hoop, liefde en natuurlijk ook hun leven in Rotterdam.

Creatief brein achter de voorstelling aan het woord
“Vluchtelingen zijn vaker negatief in het nieuws dan dat ze positief in het nieuws zijn. Mensen hebben bijna altijd wel iets te zeggen over vluchtelingen. Van dat platte begrip willen we af”, zegt het creatief brein Letizia Rompelberg.
Letizia vertelt dat de verhalen die worden verteld erg divers zijn. De spelers komen uit verschillende landen, maar ook uit hele verschillende situaties. Het voelt daarom voor hen positief om hun verhaal te kunnen vertellen. Het geeft de vluchtelingen een gehoord en fijn gevoel.

Hoe het begon
Zout, de culturele organisatie achter dit project, merkte in de maatschappij de worstelingen van de vluchtelingen. Door deze voorstelling willen ze antwoorden geven op de vragen die de maatschappij niet altijd goed invult.
“De vluchtelingen geven aan te willen laten zien dat ze niet alleen vluchteling zijn. Ze willen laten zien dat ze anders zijn dan het stereotype dat mensen vaak hebben. “Ik vertel je liever mijn naam”, is dan ook één van de eerste zinnen van de voorstelling.”

“De groep is enorm hecht geworden tijdens dit project”, vertelt Letizia. “Het altijd spannend blijft om voor het eerst de voorstelling in te starten. Gelukkig hebben de spelers er enorm veel zin in.”

De voorstelling is te bezoeken op 16, 17, 18, 23, 24 en 25 September.