Theatergezelschap URLAND komt met ‘goddelijk’ trainingspak voor ‘theaternerds’

Theatergezelschap URLAND brengt een eigen trainingspak uit en om dat te bekostigen hebben ze een crowdfundingsactie opgezet. Het ontwerp, met een afbeelding van de Romeinse god Dionysus op de rug, komt van stijlicoon Perrine Philomeen en grafisch ontwerper Ruben Verkuylen. Mensen die het pak straks gaan dragen kunnen op die manier laten zien dat ze zich aansluiten bij het “illustere genootschap der theaternerds”, aldus het theatergezelschap.

Het pak is volgens zakelijk leider Jens Besse gebaseerd op het Australian style trainingspak en staat bol van de verwijzingen naar de oudheid. “Eerder maakten we de voorstelling De Gabber Opera waarin we speelden met een clash tussen gabbercultuur en de Griekse tragedie ‘De Bacchanten’” Op de rug van het pak is groot de beeltenis van Dionysus te zien, de Romeinse god van het theater en de roes. De letters op de mouwen spellen zijn naam. Ook zijn op de broekspijp Faunen te zien, die in de mythologie vaak dansend worden afgebeeld. “Het trainingspak is een verwijzing naar de clash tussen die twee verschillende werelden die ook een rol speelde in onze voorstelling”, aldus Besse.

Crowdfunding
Besse: “Het ontwerp van het pak hebben we zelf gefinancierd. De crowdfundingsactie is bedoeld om de productie te bekostigen, maar ook als een limited pre-sale. We willen alleen maar pakken produceren die uiteindelijk ook gedragen worden. Via de crowdfunding kunnen we inschatten hoe groot de vraag is en welke maten we moeten laten maken. De productie vindt vervolgens volledig in Nederland plaats, zodat we zeker weten dat het verantwoord gebeurt.”

Geïnteresseerden kunnen verschillende bedragen doneren. Voor 150 euro kun je bijvoorbeeld een basisversie van het trainingspak krijgen en voor 500 euro krijg je een heel pakket met merchandise. Besse: “Het geld dat we ophalen gaat volledig naar de productie van het pak. Mensen die denken: supertof zo’n pak, maar daar wil ik niet in lopen, kunnen een kleinere donatie doen. Zij krijgen dan bijvoorbeeld onze URLAND-pet of -sokken.”