Tientallen actievoerders van Extinction Rebellion bezetten toegangsweg Shell Pernis

Extinction Rebellion

Extinction Rebellion

Veertig actievoerders van Extinction Rebellion (XR) bezetten sinds donderdagochtend 1 juni de toegangsweg van Shell Pernis aan de Vondelingenweg in Hoogvliet. De actievoerders hebben een wegblokkade opgezet en daarbij de hele fly-over geblokkeerd. Rotterdamse verkeersgebruikers hebben géén last van de blokkades, zo belooft woordvoerder Mariette van XR: “We houden alleen het verkeer tegen dat van en naar de raffinaderij gaat.”

XR bezet de toegangsweg van Shell Pernis om een “statement” te maken. XR eist onder andere dat Shell nu handelt en onmiddellijk stopt met het investeren in nieuwe olie- en gasvelden en dat het de winsten gebruikt om te investeren in groene energie. Daarnaast wil XR dat de werknemers in de fossiele industrie verzekerd worden van een goede transitie naar een groene baan.

Hoelang de actie gaat duren, kan Mariette niet zeggen. “Zolang ze niet op onze eisen ingaan, blijven wij hier.”

Vermeende misstanden in Nigeria
Eind 2020 blokkeerden de actievoerders van XR ook al Shell Pernis. Met een grote banner en een voorstelling wilden de activisten destijds aandacht vragen voor vermeende misstanden in Nigeria.

‘Gebeurt te weinig’
In twee jaar is er veel veranderd, maar volgens XR ‘niet ten goede’. “Shell zegt wel dat ze bezig zijn, maar ze lopen echt ver achter. Op dit tempo gaat het nooit lukken om de klimaatdoelen te halen”, legt Mariette uit. “Er gebeurt gewoon te weinig op dat vlak.”