Tom wil van betonnen straat Nieuwehaven een groene oase maken

Tom wil van betonnen straat Nieuwehaven een groene oase maken

Ruimtelijk ontwerper Tom Lagendijk woont al drie jaar in een asgrijze, betonnen straat in Rotterdam, althans dat vindt hij zelf. Geïnspireerd door het NK tegelwippen en de bijbehorende geveltuinencampagne wil hij de Nieuwehaven in het centrum van de stad omtoveren tot een groene straat. “Ik wil van deze straat iets moois maken.”

“We hebben als straat een grote diversiteit aan culturen, persoonlijkheden en leeftijden. Wij zijn geen grijs beton! Samen met jullie wil ik de straat meer kleur geven”, roept hij medebewoners op om mee te denken over een groenere Nieuwehaven. Omdat hij zelf ruimtelijk ontwerper is heeft hij al een eigen idee voor de straat gevisualiseerd.

Betonnen straat
“Ik kijk dus al geruim drie jaar naar een redelijk betonnen straat en ik dacht, laat ik eens kijken of meer mensen in de buurt dit willen veranderen. Tot nu toe zijn er toch al iets van 26 buren lid geworden van de Facebookgroep en heb ik afgelopen zondag een eerste kennismaking gehad met twee enthousiaste buurtgenoten.”

In de Facebookgroep ‘Groenehaven’ kunnen medebewoners ideeën delen, vragen stellen en communiceren over het initiatief. “Uiteraard moeten we de gemeente, wooncorporaties en overige stakeholders overtuigen dat we met een goed plan komen”, aldus Tom.

“Plan is om in kleine stappen tot een groenere straat te komen en we willen beginnen met mensen in de straat enthousiast te maken om zelf geveltuinen aan te leggen”, vervolgt hij. “Vervolgens gaan we een visie met stappenplan in hoe wij denken dat de straat kan transformeren. Een van de vrouwelijke buren is afgestudeerd bouwkundige en gaat mij hier ook meehelpen, wat super fijn is. Daarnaast is er een kok in de straat die binnenkort alvast zijn eigen geveltuin gaat aanleggen. Het zijn kleine stappen en we zullen zien wat we uiteindelijk voor elkaar gaan krijgen.”