Tramhaus en bewoners Wielewaal geven met clip ‘Make it happen’ kritiek op sloopbeleid

‘Make It Happen’ is volgens de zanger van de band Tramhaus Lukas een misplaatste stadsslogan en daarom een goede reden om er een gelijknamig nummer over te maken. De videoclip van het nummer is opgenomen in Wielewaal, wat volgens Lukas het toonbeeld is van de misplaatstheid van deze slogan. De bewoners hebben geprobeerd om hun wijk te behouden door bijvoorbeeld met architecten in gesprek te gaan en plannen te maken, maar nu wordt de wijk toch gesloopt.

“Het impliceert dat als je hard genoeg werkt, dan kom je er wel. Vaak is dat niet zo”, verteld Lukas over de stadsslogan. Samen met de regisseur van de videoclip Thomas hebben ze wat ideeën bedacht en daar kwam de Wielewaal ter sprake, “toen is hij er eigenlijk vooral mee aan de haal gegaan. Hij is hier veel geweest, over een tijdsduur van een half jaar deze mensen en hun verhaal leren kennen en zo doende zijn we op het concept gekomen om de hele clip hier te schieten”.

“Het is best een activistisch nummer” zegt Thomas, “het is een nummer dat een beetje kritiek durft te geven op de slogan van Rotterdam en dat vond ik persoonlijk heel inspirerend dat ze dat ook wel durfde te doen”.

Hennie woont in de Wielewaal en speelt ook in de videoclip, “het is een geweldig nummer, het is een sneer naar Rotterdam toe van hoe er over de mensen heen gewalst wordt en dat de mensen geen inspraak hebben”

“Rotterdam is gekomen met een hele mooie leus, maar maak het een keertje waar” zegt Meryem over de betekenis van het nummer. Meryem woont net als Hennie in de Wielewaal en speelt ook een rol in de videoclip. “Zeggenschap, dat hebben we nodig, ga in gesprek met de bewoners, vraag waar jullie gelukkig van worden. Nu wordt het geluk zo bepaald door bovenaf en dan gaat het niet goed”.