Gerechtshof: nieuwbouw in Wielewaal is gerechtvaardigd

De kogel is door de kerk: de sloop van de Wielewaal voor nieuwbouw is gerechtvaardigd, aldus het Haagse gerechtshof. Eerder al besloot de rechter om het bezwaar van de bewoners tegen de sloop van de naoorlogse wijk te verwerpen. Daar gaat het Haagse gerechtshof dus in mee.
Al jaren strijden de standvastige bewoners tegen de sloop van hun groene buurt. Ze zijn het er over eens dat de meeste woningen versleten zijn, maar vinden wel dat de gemeente eerst hen de woningen had moeten aanbieden. Dan hadden zij de woningen kunnen overkopen en zelf kunnen opknappen en was nieuwbouw niet nodig geweest. Volgens het gerechtshof handelden de organisaties echter volgens de regels. De bewoners overwegen om in cassatie te gaan tegen de uitspraak. Het is hun allerlaatste redmiddel.

Woningcorporatie Woonstad, de gemeente en projectontwikkelaar BPD willen van de naoorlogse buurt uit 1949 een nieuwe woonwijk maken. Daarbij worden 545 sociale huurwoningen vervangen door 675 nieuwe woningen, waarvan maximaal 200 sociale huurwoningen. De transformatie van de wijk is onderdeel van het plan van de gemeente om Rotterdam-Zuid op te knappen.

Bewoners van de Wielewaal zijn al sinds 2012 bezig met een plan om onder zelfbeheer betaalbare woningen te bouwen. Daar maakte geWOON tv in december 2019 een reportage over.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat