Van champagnedoop tot net geen sloop: acht feitjes over bijna jarige Hotel New York

Hotel New York bestaat vrijdag 5 mei precies 30 jaar! Met optredens van DJ Viccc en The Big Swingers viert het bekende Rotterdamse hotel het jubileum. Maar wat weten we nu allemaal over Hotel New York? OPEN Rotterdam verzamelt acht leuke feitjes over dit Rotterdamse icoon.

1. Een boot wordt altijd gedoopt door een fles champagne stuk te slaan tegen de voorkant. Hotel New York is natuurlijk geen boot, máár het hotel is wel op allerlei manieren verbonden aan de iconische Holland Amerika Lijn (HAL). Daarom werd Hotel New York op woensdag 5 mei 1993 ook officieel gedoopt met een fles champagne.

2. Snel, bijzonder en weer eens een andere manier van reizen: de Watertaxi! Met zo’n 50 aanlegplaatsen is het bovendien een makkelijke manier om van A naar B te gaan. Maar wist je dat de Watertaxi in 1993 speciaal is geïntroduceerd om Hotel New York beter bereikbaar te maken?

3. Op 7 oktober 2017 vierde de luchtvaartmaatschappij KLM haar 97e verjaardag. Traditiegetrouw brachten ze toen het nieuwe Delfts Blauwe KLM-huisje uit. En Hotel New York werd gekozen voor dit 97ste KLM-huisje!

4. Niemand minder dan zangeres Anouk schreef haar vierde studioalbum Hotel New York uit 2004 in een kamer van het hotel op de Wilhelminapier.

5. Het pand van Hotel New York werd al in 1901 gebouwd. Het diende toen echter nog niet als hotel, maar als het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Duizenden reizigers stapten destijds vanaf de Rotterdamse kade op de passagiersdienst tussen Rotterdam en New York.

6. Hotel New York was de eerste onderneming die opende op de Kop van Zuid! Tot 1993 was het namelijk vooral gewoon een havengebied.

7. In de jaren 80 werd het gebouw op de Wilhelminakade bijna gesloopt. De scheepvaart had namelijk concurrentie van het vliegtuig. Ook wilde de gemeente hoogbouw bouwen op de plek van het voormalige HAL-hoofdkantoor. Maar stedenbouwkundige Riek Bakker wist de gemeente te overtuigen om mee te betalen aan een hotel in het historische pand, waardoor de sloop nooit is doorgegaan.

8. Hotel New York heeft 72 kamers en al deze kamers zijn verschillend van vorm, inrichting en kleur.