Van klaslokaal naar stemlokaal: Basisschoolleerlingen Overschie bezoeken stembureau

De gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag 16 maart maar bij sommige stembureaus kunnen Rotterdammers maandag en dinsdag al terecht en daar zijn toekomstige kiezers ook welkom; Leerlingen van CBS De Regenboog in Overschie brachten een bezoek aan het stembureau in de Bethelkerk.

Annemarie Blonk is voorzitter van het stembureau aan de Oranjestraat en neemt de leerlingen van groep 7 mee in de wereld van een stembureaulid. Ze legt van alles uit over het stemproces en vertelt onder meer over de taken van de medewerkers. “Dit is het leukste onderdeel van mijn werk. Als ze het proces met eigen ogen zien, gaat het waarschijnlijk wat meer leven onder de kinderen.”

En dat het werkt is al snel duidelijk. “Ik heb nu al zin om later te gaan stemmen”, zegt één van de scholieren. “Ik vind het belangrijk om mee te beslissen over wat er gebeurt in Rotterdam.” Een andere leerling is het hiermee eens. “Ik vind het ook belangrijk, want één stem kan het verschil maken.”

In aanloop naar het bezoek aan het stembureau hebben de scholieren de afgelopen weken al veel geleerd over de verkiezingen. “Ik heb de leerlingen les gegeven en er van alles over uitgelegd, bijvoorbeeld door video’s over dit onderwerp te laten zien”,
vertelt leraar Paul Le Voir. De stof maakte indruk: “Ze hebben goed opgelet, want ze hadden alle vragen goed.”