Van lifters tot duwvaart: Schippers Herman en Liana vertellen alles over binnenvaart in ‘Langs de Maas’

Je ziet ze vaak genoeg door de stad varen: binnenvaartschepen. Maar, wie werken er eigenlijk op die schepen en hoe is dat? Dave van der Wal spreekt in ‘Langs de Maas’ binnenvaartschippers Herman en Liana. In deze aflevering geven ze al hun binnenvaartgeheimen bloot. Van de tradities en innovatieve duwvaart tot lifters die een stukje meegingen op de boot!

Schipper in hart en nieren
Herman ging zeven jaar geleden met pensioen, maar voelt zich nog altijd schipper. Voor hem is het een manier van leven, die nooit verdwijnt wanneer hij ergens aan boord is. Tegelijkertijd geniet hij nu van zijn pensioen en de mogelijkheid om leuke dingen te doen waar hij voorheen te weinig tijd voor had.

Liana is nog volop actief in de binnenvaart. Als schipper in de tankvaart, waar het werk 24/7 doorgaat, kan ze maar heel af en toe genieten van een vrije avond. Ze heeft te maken met onzekerheid en wachttijden, maar is desondanks altijd trots op haar schippersidentiteit.

Innovaties en uitdagingen
Dave vraagt hen naar hun opmerkelijke havennieuws. Voor Herman is dit de komst van de containers, een ontwikkeling die een grote impact had op het werk van binnenvaartschipper.
En ook het gebruik van duwvaart is een belangrijke innovatie, die niet meer weg te denken is uit de binnenvaartwereld.

Liana benoemt de automatische piloot, die zorgt voor efficiëntie en een beetje ontspanning. Ze vertelt hoe ze aanvankelijk aarzelde over deze moderne technologie, maar al snel ontdekte dat het haar tijd gaf voor administratieve taken en qualitytime met haar kind. Tegelijkertijd benadrukt ze het belang van het behouden van traditionele vaardigheden.

Van traditie naar opleiding
Terwijl Herman opgroeide in een schippersgezin en het vak leerde zonder formele opleiding, vertelt Liana hoe zij ervoor koos om zich door middel van een opleiding tot schipper te laten scholen.

Herman herinnert zich de tijd waarin complete gezinnen samen werkten als schippers. Van die overdracht van generatie op generatie is tegenwoordig nauwelijks nog sprake. Daardoor is er behoefte aan jonge mensen in de binnenvaart. Ze vertellen over de kansen die het beroep biedt. Het werk is niet meer zo zwaar als vroeger en iedere dag is een nieuwe uitdaging.

Als Dave ze vraagt hoe de luisteraars hun (klein)kinderen op weg kunnen helpen als zij geïnteresseerd zijn in de binnenvaart, heeft Liana een aantal verrassende tips!

Sterke verhalen
Ook deze aflevering vraagt Dave zijn gasten naar hun sterke verhalen. Herman deelt een avontuurlijke herinnering aan een tocht waarbij hij twee liftende meisjes meenam op zijn schip. Liana vertelt over een recente ervaring, waarbij het lange wachten op laden werd onderbroken door een gezellige barbecue aan wal, maar uiteindelijk werd verstoord door de politie…

Luister de podcast hier!

De Rotterdamse haven is de tiende haven van de wereld, en de grootste van Europa. Het gebied telt meer dan 3000 bedrijven, die intussen tienduizend vacatures te vergeven hebben. Maar zijn die vacatures ook de moeite waard? Hoe leuk is het om te werken in de haven? Dave van der Wal steekt van wal en zoekt het uit in… Langs de Maas. De komende weken duikt Dave nog dieper in de wereld van de havenberoepen.