Van witte bubbel naar voorlezen in “de multi-culti-wijk” Schiemond

Leontine Moen verhuisde een jaar geleden noodgedwongen van het “witte” Hoek van Holland, naar Schiemond. Ze merkte dat bij veel gezinnen in deze multiculturele wijk nog veel de eigen taal wordt gesproken. Ze besloot voor te gaan lezen aan kinderen in het Huis van de Wijk.

“Het is moeilijk voor sommige vrouwen hier om zich in het Nederlands verstaanbaar te maken. Als je dan bij de bron begint, het kind, met meer Nederlands, dan kunnen ze worden wat ze willen. En dat ze dan niet op een achterstand worden gezet omdat ze de Nederlandse taal niet beheersen’’, vertelt Leontine over waarom ze het doet.

Leontine is een jaar geleden vanwege een scheiding verhuist van Hoek van Holland naar Schiemond en voelde zich naar eigen zeggen ontheemd: “Ik merkte dat ik in Hoek van Holland wel heel erg in een witte bubbel woonde en ik denk dat Schiemond een veel betere afspiegeling is van hoe Rotterdam echt is. Nou heb je hier ook wel witte bubbeltjes natuurlijk en dat is ook heel erg menseigen, maar ik ben juist heel erg benieuwd naar die andere bubbeltjes’’.

Leontine kon niet stilzitten en zocht uit wat ze in de wijk kon doen: ‘’Toen ik zag dat ik boven het Huis van de Wijk kwam te wonen en er elke donderdagavond een gezamenlijk maaltijd was ben ik hier naartoe gegaan om mensen te ontmoeten en om te kijken wie er nou in de wijk wonen. Maar ook wel om te kijken naar wat ik nou zelf voor de wijk zou kunnen betekenen’’.

Dit laatste werd dus het voorlezen voor kinderen, waar afgelopen zondag de eerste dag voor was. De aankondiging was wat kort dag, dus het liep nog niet storm, maar het enthousiasme was er niet minder om.

De voorlezingen worden iedere tweede zondag van de maand gehouden in Huis van de Wijk Schiemond. Maar andere data zijn nog te bespreken als daar behoefte aan is. De voorleesuurtjes worden opgedeeld in twee groepen: eerst peuters en kleuters en daarna kinderen die al een beetje zelfstandig kunnen lezen. Ouders zijn ook welkom.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter