Varende drone voor inspecties in de haven

Een pier of steiger in de haven inspecteren is een kostbaar proces. Wanneer er gecontroleerd moet worden op beschadigingen of zaken als betonrot worden bouwsteigers om de constructie heen gebouwd of pontons in het water gelegd. In beide gevallen kunnen er even geen schepen meer aanmeren, maar daar heeft Dennis de Witte wat op verzonnen.

Met een op afstand bestuurbaar bootje manoevreren de inspecteurs behendig onder de havensteiger door. Deze “aquadrone” is uitgerust met een 360-graden camera, een draaibare HD camera en een “first-person” camera voor de besturing. “Met al deze visuele data kunnen wij een 3D-model van een constructie maken, om zo heel precies aan te kunnen duiden waar er zich eventuele schade bevind” zegt de Witte, “we kunnen in het 3D-model alle informatie over de schade en het onderhoud online weergeven”.

Voor de toekomst stelt de Witte zich ten doel te zorgen dat mensen zichzelf niet meer in gevaar hoeven brengen tijdens hun werk, en niet meer moeilijk hoeven doen om op moeilijk bereikbare plekken hun werk te kunnen doen.