Veiligheidsbeleving neemt sterk af in centrum: opvallendste cijfers wijkprofielen op een rij

De gemeente Rotterdam heeft nieuwe wijkprofielen opgesteld. In deze profielen kun je allerlei cijfers over Rotterdamse wijken terugvinden. Zo maken de profielen bijvoorbeeld inzichtelijk hoe schoon Rotterdammers hun wijk vinden en of er genoeg bushaltes in een buurt zijn. Heel veel informatie dus, daarom zetten wij de opvallendste cijfers op een rij.

Te beginnen bij de veiligheidsbeleving van Rotterdammers. Om hier een beeld van te vormen, worden Rotterdammers gevraagd of zij bijvoorbeeld ‘s avonds graag de deur uit gaan. Ook geven ze aan of ze fijn wonen in hun wijk en hoe groot zij denken dat de kans is dat ze slachtoffer worden van criminaliteit. Wat blijkt? Ten opzichte van 2022 is de subjectieve veiligheidsbeleving over de gehele stad iets afgenomen.

Uitschieters
De veiligheidsbeleving wordt gemeten op een schaal van 0 tot 200. De wijk waar Rotterdammers zich het veiligst voelen, Kralingseveer, scoort 177 en Zuidwijk, de wijk die als minst veilig wordt beleefd, scoort 34. Rotterdam als geheel is iets gezakt als het aankomt op veiligheidsgevoel. In 2022 scoorde onze stad namelijk nog 108 uit 200, maar inmiddels maar 96. Geen hele grote afname op het eerste gezicht, maar waar komt die afname vandaan? Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk de veiligheidsbeleving in CS-kwartier, Oud-Crooswijk en het Oude Westen flink zijn afgenomen. Het CS-kwartier scoorde in 2022 nog ruim boven het stadsgemiddelde, maar is inmiddels gekelderd naar diep daaronder.

Oorzaak
Marco Kole, wijkraadslid van de wijkraad in Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek, geeft aan dat hij nog geen contact heeft gehad met de gemeente over de cijfers. Maar hij heeft wel vermoedens over in ieder geval één oorzaak van de sterke daling: “Toen de bankjes op Rotterdam Centraal zijn weggehaald, heeft dat echt een grote impact gehad. Het heeft ervoor gezorgd dat mensen meer op straat hangen.”

Ook in het Oude Westen, dat direct aan het CS-kwartier grenst, is de veiligheidsbeleving afgenomen. Met name in de zomerperiode van 2023 stapelden de problemen in Wijkpark Oude Westen zich op. Bewoners trokken destijds middels verschillende acties aan de bel. Zo sloten ze op eigen initiatief het park af nadat een vrijwilliger in het park gewond raakte.

Een van onze verslaggevers is, in 2023, zelf poolshoogte gaan nemen:

Klimmen
Het gaat zeker niet overal slecht met de veiligheidsbeleving van Rotterdammers. In 4 van de 5 focuswijken – wijken waarvan de gemeente vindt dat ze wat extra aandacht nodig hebben – is de veiligheidsbeleving juist omhoog gegaan. In Carnisse is het veiligheidsgevoel volgens de cijfers het meest gestegen.

Oud-wijkraadsvoorzitter Victor Visser plaatst wel wat nuance bij die stijging: “Op de eerste plek: veiligheid is hier echt een heel belangrijk thema. Er gebeurt heel veel op veiligheidsgebied, en er is zeker een verbetering geweest. Maar we zijn er nog lang niet.” Hij geeft daarbij ook vooral aan dat de veiligheidsbeleving sterk verschilt door de wijk heen. “Op de 3e Carnissestraat is het bijvoorbeeld heel veilig, daar is veel sociaal leven buiten.” Op andere plaatsen ziet hij juist veel overlast en baart het hem zorgen dat het drugsgebruik – met bijbehorend afval – in de wijk juist lijkt te zijn toegenomen.

Tijd om te duiden
Leon Stooker, bestuursvoorlichter van wethouder Robert Simons, geeft aan dat het voor de gemeente nu vooral tijd is om de cijfers te gaan duiden: “Het wijkprofiel meet, maar duidt niet. Daarom willen we weten wat de verhalen zijn achter de cijfers.” Daarom gaat de gemeente in de komende periode met wijkbewoners en andere ‘partners in de wijk’ in gesprek over de cijfers.

Het doel van die gesprekken is om de wijkakkoorden, die de afgelopen periode zijn opgesteld door de wijkraden, verder aan te gaan scherpen met deze nieuwe informatie. Als alles goed gaat, is de gemeente hier ongeveer eind oktober klaar mee.