Veiligheidsinspecteurs Lisa en Henk vertellen in Langs de Maas alles over vergunningen en gevaarlijke stoffen

De Rotterdamse haven is de tiende haven van de wereld, en de grootste van Europa. Het gebied telt meer dan 3000 bedrijven, die intussen tienduizend vacatures te vergeven hebben. Maar zijn die vacatures ook de moeite waard? Hoe leuk is het om te werken in de haven? Dave van der Wal steekt van wal en zoekt het uit in ‘Langs de Maas’. In aflevering 6 praat Dave met Lisa, veiligheidsinspecteur bij de DCMR-Milieudienst Rijnmond, en Henk, die zijn carrière begon bij Frans Swarttouw en later aan de slag ging als veiligheidskundige bij European Bulk Services (EBS).

Veiligheid in de Rotterdamse haven
De DCMR is een bekende naam. Iedereen die weleens de snelweg bij Schiedam pakt, kent het logo. Dave is benieuwd wat het bedrijf eigenlijk precies doet. Lisa, die er inmiddels zo’n vier jaar werkzaam is, legt uit dat de organisatie toezicht houdt op milieu en veiligheid. Ze vertelt welke rol de DCMR speelt in het uitgeven van vergunningen en deelt haar gevoel dat het bedrijf echt onderdeel is van de Rotterdamse haven.

Opmerkelijk havennieuws
Wanneer Dave zijn gasten vraagt naar hun opmerkelijke havennieuws, is dat voor Lisa duidelijk de knal in Libanon. Voor haar een van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Ze vertelt over de grote explosie en over hoe ze hierdoor ineens stilstond bij het feit dat vergelijkbare stoffen ook in de Rotterdamse haven aanwezig zijn.

Voor Henk is de verbetering van de veiligheid in de haven een belangrijke ontwikkeling. Waar er vroeger nog veel ongelukken gebeurden, zijn er tegenwoordig allerlei maatregelen om het werk veiliger te maken.

Het belang van goede communicatie
Dave is ook nieuwsgierig naar de rol van de DCMR als het gaat om vergunningen. Hoe zorgen zij ervoor dat bedrijven zich aan die vergunningen houden? Lisa licht toe dat de DCMR de vergunningen controleert, maar benadrukt ook het belang van bedrijven om zelf afwijkingen of ongewenste zaken in de ontvangen containers te melden.

Ze benoemt ook de cruciale rol van goede communicatie en samenwerking tussen bedrijven onderling, om de veiligheid in de haven te verbeteren. Henk, zelf ervaren veiligheidsinspecteur binnen een bedrijf, onderstreept ook het belang van communicatie en wijst op de waardevolle rol van de kring van veiligheidsfunctionarissen van de Rotterdamse haven.

Fosforgranaat
In de podcast worden natuurlijk ook interessante nieuwtjes en sterke verhalen gedeeld. Zo heeft Henk een spannend verhaal over een Russisch schip waar een fosforgranaat in belandde. Dit veroorzaakte een gevaarlijke situatie, waar zelfs de EOD aan te pas moest komen. En Lisa heeft tijdens haar inspecties nog weleens te maken met ‘cowboys’.

De komende weken duikt Dave nog dieper in de wereld van de havenberoepen.