Verbazing over strengere regels Zomercarnaval: ‘Laat je kinderen dan lekker thuis’

Het nieuws dat ‘provocerend’ of ‘vulgair’ dansen niet meer mag op het Zomercarnaval wekt veel verbazing op in én buiten Rotterdam. Velen vinden het verbod belachelijk en snappen het nut ervan niet. ‘Er mag ook niks meer hè’, schrijft één iemand op Twitter.

“We weten ook wel; het is geen kerkdienst. Een beetje flirten en genieten moet dus ook wel kunnen, maar het moet niet vulgair worden”, zei een lid van de organisatie dinsdag tegen OPEN. Het is namelijk een familiefeest en daar passen een aantal danssoorten niet bij, zo vindt de organisatie.

De nieuwe regels vallen alleen niet goed in de smaak. Zowel in de media als op sociale media is het een trending topic. De organisatie heeft inmiddels ook gereageerd op de ophef. ‘We vinden het van groot belang om fatsoen en respect te behouden tijdens het evenement’, schrijven zij in een verklaring. ‘Daarom willen we benadrukken dat we weliswaar een dansverbod op vulgaire en aanstootgevende uitingen hanteren voor onze carnavalsgroepen, maar dat dit niet betekent dat er geen ruimte is voor expressieve dansstijlen.’

Maar met óf zonder verklaring vinden veel mensen de nieuwe regels onzin. ‘Nadat we alles kapot hebben verbureaucratiseerd/bezuinigd/ontmoedigd/vertrut, gaan we jullie ook nog eens vertellen hoe jullie mogen dansen!’ twittert journalist Brenda Stoter.

Journalist Tim Hoffman is het er ook niet mee eens: ‘Laat je kinderen lekker thuis dan.’

Ook anderen vinden het onzin: ‘Copy paste uit Koloniaal reglement 18e eeuw, denkwijze is dus niet verdwenen. Walgelijk’, schrijft iemand op Twitter. ‘Er mag ook niks meer hè’, voegt een ander toe.

Als een deelnemer aan de Straatparade toch een ‘vulgaire’ dans doet, hangen daar dit jaar dus consequenties aan. Dat kan uiteenlopen van verwijdering uit de parade tot uitsluiting van de hele groep voor het komende jaar. Meer over de regels van het Zomercarnaval lees je hier.