Verkeersexperiment bij Maastunnel geslaagd? Bewoners van Oud-Charlois en Blijdorp vinden van niet

Het verkeersexperiment bij de Maastunnel is verlengd tot eind februari 2021. Om de luchtkwaliteit te verbeteren is er sinds mei 2020 één rijstrook voor auto’s en vrachtwagens afgesloten. Het experiment lijkt geslaagd, zo laten nieuwe metingen zien. Maar sommige bewoners in zowel Oud-Charlois als Blijdorp hebben hele andere ervaringen.

Ursul Schaap woont al enkele jaren op de Boergoensevliet. Sinds het experiment met de Maastunnel van start is gegaan, ervaart hij een grote toename aan verkeer in zijn straat. Het gaat hier vooral om automobilisten die via een sluiproute de afgezette rijstrook willen omzeilen, om zo eerder de Maastunnel door te kunnen. Ursul schreef als bewoner van de Boergoensevliet een opiniestuk in het Algemeen Dagblad over het experiment en het plan van verkeerswethouder Bokhove.

De bewoners van onder andere van Aerssenlaan in Blijdorp lazen dit stuk en herkende de beschreven problemen direct. Ellen Valckx en Ignacia Hernandez zijn buren op de van Aerssenlaan en hebben nogal wat aan te merken op het experiment. Waaronder het moment, midden in coronatijd. ‘Minder mensen gebruiken de auto nu, dus het resultaat is niet representatief. Daarnaast moet je er zeker van zijn dat je niet alleen meet op de plekken waar je iets verandert, want nu verschuif je het probleem en los je niets op’, aldus Ignacia.

Sluipverkeer
Wethouder Bokhove laat weten dat er voor het experiment een inschatting is gemaakt van het sluipverkeer in de omliggende wijken en dat er voorafgaand aan het experiment gecommuniceerd is met bewoners dat er meerdere fasen zouden volgen.

‘Rotterdam moet maatregelen nemen om te voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Dit experiment is een van de maatregelen die genomen wordt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit jaar, 2020, voldoen we aan de normen voor de luchtkwaliteit. Volgend jaar moeten we ook weer aan die normen voldoen’, aldus Theo Breimer, woordvoerder van wethouder Bokhove.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat