Makers OPEN Rotterdam-serie ‘Chicks on Screen’ maken kans op een Appeltje van Oranje

Verschillende Rotterdamse organisaties maken kans op een Appeltje van Oranje, waaronder Chicks and the City, de maker van de OPEN Rotterdam-serie Chicks on screen. Het Appeltje van Oranje deelt het Oranjefonds jaarlijks uit aan initiatiefnemers van sociale projecten die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving. Aan de prijs een een bedrag van 25.000 euro verbonden. Het beeldje wordt gemaakt door prinses Beatrix. Het thema dit jaar is ‘Kansengelijkheid voor álle jongeren’!

Chicks and the city, een Rotterdams platform voor en door jonge vrouwen, is bekend van onder andere de Chicks and the City-podcast, educatieve evenementen in de Centrale Bibliotheek Rotterdam en de OPEN Rotterdam-serie Chicks on Screen. Het talentontwikkelingstraject kwam 17 jaar geleden tot stand onder leiding van Natasja Morales: “Doordat de meiden bij CATC zelf onderwerpen aandragen, ontstaat er eigenaarschap en worden er mediaproducties gemaakt die echt van de jonge meiden zelf komen.”

De meiden van Chicks and the City stellen zelf alles producties samen onder leiding van (young) professionals. Daarnaast richten ze zich op het bespreekbaar maken van taboes, aan de kaak stellen van algemene normen en het zichtbaar maken van de problemen, drempels en overwinningen van Rotterdamse jonge meiden. Zo zie je hieronder de aflevering die Manar en Romaïssa maakten over menstruatie-armoede in Rotterdam.

Naast Chicks and the City,maar ook OPstap, dé plek voor dak- en thuisloze jongeren tussen 18 en 27 jaar in Den Haag of Rotterdam. Stichting Wedowe richt zich op de creatieve kant van jongeren die om de één of andere reden geen aansluiting vinden bij een bestaande opleiding of werk. Het hele jaar organiseren ze verschillende projecten en activiteiten die te maken hebben met film, tv en communicatie. Met, door en voor jongeren.

Ook Netwerk Nieuw Rotterdam dingt mee, dit is een club voor jongeren tussen 16 en 27 jaar waar ze vrienden maken, zichzelf ontwikkelen en zich vrijwillig inzetten voor eenzame en kwetsbare stadsgenoten. Link2Work, helpt jongeren met het vinden van een goede stageplek. Dat doen ze met een coachingstraject waarbij ze persoonlijke ontwikkeldoelen vaststellen.

Stichting Move richt zich op kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar, die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Zij ontdekken tijdens projecten, die worden begeleid door studentvrijwilligers, hun talenten. Skaten gaat goed samen met vrouwen en queer personen. Dat merken de mensen achter Women Skate The World, zij bieden met hun evenement New Wave deze skateliefhebbers een veilige plek waar ze aan hun skills kunnen werken.

Vind jij dat één van deze Rotterdamse organisaties moet winnen, dan kun je vanaf 12 januari stemmen via de website van Het Oranjefonds. Stemmen op Chicks and the City kan hier of op een van de andere organisaties kan hier. De prijs wordt bijna altijd uitgereikt door koningin Maxima, behalve in de lustrumjaren, dan mag koning Willem-Alexander het doen, en dat geldt dus ook voor deze editie.

Foto 1 door Stichting Mara
foto 2 door Lisbeth Luft