Verschilmakers: Olympisch roeien bij Skadi en eindelijk eigen plek voor Hockeyclub Delfshaven

In de vijfde en laatste aflevering van Verschilmakers zijn we bij Hockeyclub Delfshaven en studentenroeivereniging Skadi. Twee eigenwijze Rotterdamse verenigingen die het net even anders doen. En waar hard werken wordt beloond: met een Olympische Spelen-startbewijs of eindelijk een mooi eigen clubhuis.

Hockeyclub Delfshaven heeft na wat omzwervingen in Rotterdam eindelijk een eigen clubgebouw en hockeyvelden weten te bemachtigen. Maar wel in – je raadt het nooit – Rotterdam Noord. Een hockeyclub die HC Delfshaven heet in Noord, dat toont al meteen het eigenwijze karakter van de club.

De club ontstond omdat een groepje ouders in Delfshaven hun kinderen graag wilden leren hockeyen. Toen er in Delfshaven geen hockeyclub bleek te bestaan, hebben ze er zelf maar een opgericht. Eerst nog met veldjes en plantsoentjes als trainings velden. Maar al snel op het Multiplein in het Lloydkwartier. Vroeg de rest van de buurt zich niet af wat ze daar deden? “Nee hoor” zegt trotse hockey moeder Jessica van Gelder die er vanaf het eerste uur bij was. “Hockey is allang geen elitaire sport meer. We zijn gewoon een knuffelclub.” En dat zie je terug: een kleine hockeyclub die midden in de samenleving staat.

Een stukje verderop, vlakbij station Rotterdam Noord ligt roei- en studentenvereniging Skadi. Skadi is een sterke vereniging met een hele strakke organisatie, ondanks het jaarlijks wisselende studentenbestuur. Natuurlijk wordt er ook gewoon bier gedronken want het is een studentenvereniging.

Het enorme netwerk en de jarenlange ervaring van de Skadianen zorgen namelijk ook voor een goed topsportklimaat. De club is een kweekvijver voor nationale roeitalenten: Jasper Tissen heeft zich afgelopen zomer met de roeiers van de Holland 8 geplaatst voor de Olympische Spelen. Zo zie je maar wat je ook kan bereiken als je even geen bier drinkt!

Zowel Skadi als HC Delfshaven zijn daarom Sportplusverenigingen. Dat zijn clubs met een veilig sportklimaat, die hun zaken organisatorisch op orde hebben én met veel maatschappelijke betrokkenheid. Kortom: die meer bieden dan sport.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat