VIDEO | Anne en Xandra brengen ode aan de Rotterdam Centrum in ‘Dichter op de stad’

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken vanaf juni 2021 tot juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de
bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad. Op OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van. Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht.

Centrum
Deze keer kon Anne Vegter helaas niet mee vanwege een knieblessure. Daarom ging Xandra Nibbeling samen met Michelle Witvoet op bezoek bij de bibliotheek aan de Binnenrotte, in hartje Rotterdam. Ze spraken er met passanten en bewoners. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: We zijn de erfgenamen van een dorp. Wat eigenlijk over IJsselmonde gaat, maar op deze plek ook heel toepasselijk is, omdat precies op deze plek Rotterdam begon, als een kleine nederzetting bij de dam in de Rotte.

Gedicht voor het centrum – Dichter op de Stad 
We zijn de erfgenamen van een dorp
In IJsselmonde zwom de handelswaar en heette zalm
Soms draagt de wind een geur ver je geheugen in
Stel je gezichten voor van hen die jou niet kennen
In IJsselmonde woont een koningin
Soms roept een naam de oevers aan
‘Islemünde’
Je kunt wel overal hebben gewoond
Je kunt wel iedereen zijn

©Anne Vegter, Stadsdichter 2021-2022