VIDEO | Asya uit Schiebroek zit in een talentenklas: ‘Meer leren is altijd beter, ook voor later’

Mark Bolk

Het Melanchthon Schiebroek is één van de scholen in Rotterdam die meedoet aan het project Talentklassen. Kinderen worden in die klassen geholpen om net een niveau hoger te kunnen presteren. Asya is een leerling die de extra hulp maar wat graag aanneemt.

“Ik ben nu 11 jaar en ga naar de talentenklas omdat het me een leuk idee leek. Ik denk ook dat ik er heel veel kan leren”, zegt de jonge scholiere Asya Dag zelfbewust. Anne-Wil Ceelen is haar docent in de talentenklas op het Melanchthon Schiebroek. “Asya is een ontzettend leergierig meisje die heel graag wil. Ze is altijd vrolijk, heel erg blij. Ze komt hier dus op haar vrije woensdagmiddag om extra lessen te volgen. Ze investeert dus eigenlijk in zichzelf”, stelt de docente met bewondering. “Leren is altijd beter. Ook voor later. Dan kun je een hoger advies krijgen en daar heb je meer aan”, stelt Asya. Op de vraag of ze geen woensdagmiddag vrij wil is ze stellig: “Nee, leren is leuker voor mij.”

Artikel gaat verder onder video.

De talentklassen zijn een initiatief van Dinko Kajmovic van Sezer voor Diversiteit. “We doen dat samen met de scholen. Dus de school waar de kinderen hun lessen volgen, maar dat niet alleen: we hebben ook aandacht voor de ouders. Ouders zijn een belangrijke factor in het welslagen van deze kinderen”, legt Kajmovic uit. De vader van Asya is erg trots op zijn dochter en blij met de extra klas. “Ik leer zelf hoe ik mijn kind moet motiveren of moet begeleiden naar haar huiswerk”, legt vader Taskin uit. In principe kan ieder kind dat een steuntje in de rug nodig heeft zich aanmelden. “Ze kunnen zich via hun basisschool aanmelden voor de talentklassen”, zegt Kajmovic. Asya heeft al duidelijk wat ze later wil doen: “Ik wil later advocaat worden. Dat lijkt me een heel leuk beroep met de rechtszaken en dat je er voor zorgt dat mensen naar de gevangenis gaan bijvoorbeeld. Het lijkt me ook leuk om die advocaten kleding te dragen”, besluit de ambitieuze tiener.