VIDEO | Bezoek aan Zuidplein inspireert stadsdichter Anne Vegter tot maken van speciaal gedicht

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken vanaf juni 2021 tot juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad.

Op OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van. Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht.

Zuidplein
In deze aflevering vertrekken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek bij Zuidplein. Ze spraken er met passanten en bewoners en bekeken het kunstwerk Opgerolde krant van Kunst & Vaarwerk uit 1981.

Het gedicht dat Anne voor Zuidplein maakte is geïnspireerd op haar bezoek aan Ommoord op 22 oktobel. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: “Je bent hier niet gekomen om te gaan.”

Lees het gedicht onder de video.

Gedicht voor Zuidplein #Dichter op de Stad

Je daagt je herkomst uit,
tot je weet
waarom je huis
in Ommoord staat.

Je bent hier niet gekomen
om te gaan.

Binnen toont een kaart
een oude gang
op de ontruimings-
plattegrond.

Je bent gekomen
om te blijven.
Alsof die plek een deur had.

©Anne Vegter, Stadsdichter 2021-2022

Dichter op de Stad
Alle bezoeken van Vegter en Nibbeling aan de verscheidene bibliotheken worden in beeld gebracht in de serie Dichter op de Stad. Kijk hier alle afleveringen van die serie.