VIDEO | Duizenden Rotterdammers tekenen voor behoud schuiladres Joodse Rotterdammers

Ruim tweeduizend mensen hebben de petitie ondertekend waarin wordt gepleit voor het behouden van de Orgelzolders, een plek in de Breepleinkerk in Hillesluis waar tijdens de Tweede Wereldoorlog drie Joodse echtparen zaten ondergedoken. Nu de kerk is verkocht komt volgens Rotterdammer Henk den Haan, vrijwilliger van de Breepleinkerk en ontdekker van de orgelzolders, de toekomst van het ‘Rotterdamse Anne Frankhuis’ in gevaar.

Hij ontdekte dat de zolder tijdens de Tweede Wereldoorlog eerst een tijdelijk onderkomen was voor drie Joodse gezinnen. Dat werd uiteindelijk een onderduikadres van langere duur. Maar liefst drie jaar zaten zij verscholen op de zolders schuin boven het orgel van de Breepleinkerk. In die tijd werd er een baby geboren en wisten de bewoners onopgemerkt te blijven tijdens een razzia. De zolders waar de families zich al die jaren hebben verstopt, zijn uiteindelijk pas in 2006 ontdekt. De indieners van de petitie vinden het belangrijk dat dit verhaal verteld blijft worden en willen dat ook op de plek zelf kunnen vertellen.

Artikel gaat verder onder de video.

De Protestantse Gemeente Rotterdam-Zuid heeft de Breepleinkerk eerder dit jaar verkocht aan de Evangelische Pinkstergemeente Levend Woord Gemeente. Initiatiefnemers van de petitie zijn bang dat nu de kerk in handen komt van een nieuwe eigenaar, de onderduikzolder niet meer toegankelijk blijft voor publiek. Henk den Haan gaf woensdag samen met Stichting Schuilplaats Orgelzolders Rotterdam de handtekeningen aan de Algemene Kerkenraad PGRZ.