VIDEO | Dulcine Thijm kwam in 1975 naar Rotterdam en weet dat nog goed: ‘Dat was ik niet gewend’

dulcine thijm

Dulcine Thijm kwam in 1975 naar Nederland. Haar man was weg en ze moest hier alleen voor haar kinderen zorgen. Ze weet nog goed dat ze aankwam met het vliegtuig. “Het was koud, echt een stuk kouder dan in Suriname. Dat was ik niet gewend.”

Ondanks het koude weer en het feit dat ze in haar eentje haar kinderen moest opvoeden, pakte ze de draad in Rotterdam op. Ze kon al snel aan de slag als verzorgster in een reumatehuis en vond zo hier haar weg. “En ik dans nog steeds, hoor”, zegt de goedlachse vrouw. “Ik laat weten wie ik ben.”

Rotterdammers met een Surinaams Hart is een nieuw programma op OPEN Rotterdam waarin de verhalen van Surinaamse Nederlanders die in 1975 – het jaar van de de onafhankelijkheid van Suriname – naar Rotterdam zijn gekomen worden verteld. In de vijfdelige documentaireserie vertellen de hoofdpersonen onder meer waarom zij voor Nederland hebben gekozen en hoe zij hun weg gevonden hebben in de Nederlandse samenleving. In aflevering 4 doet Dulcine Thijm haar verhaal.

Politieke en maatschappelijke onrust
Suriname werd op 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland en vormt sindsdien de Republiek Suriname. Niet iedereen kon zich vinden in de breuk met Nederland. Het leidde tot politieke en maatschappelijke onrust in het land, waarbij sommige burgers zelfs besloten om permanent naar Nederland te vertrekken.

Rotterdam was een van de grotere steden waar veel Surinamers zich vestigde. Hoe hebben zij hun komst naar de Maasstad ervaren? Je ziet het in de nieuwe serie Rotterdammers met een Surinaams hart. Kijk hier alle afleveringen.