VIDEO | Griezelen in de binnenstad: Krampuslauf trekt door Rotterdam

Angstaanjagende figuren die het centrum veranderen in een griezelige binnenstad. Dat is de Rotterdamse Krampuslauf in een notendop. Krampus is de mythologische kompaan van Sinterklaas, van origine een Oostenrijkse traditie. Sinds 2013 gaan deze enge figuren met toeters, bellen, trommels en gegrom ook jaarlijks op pad in Rotterdam.

De Rotterdamse Krampuslauf is begonnen naar aanleiding van de zwartepieten discussie. “Ik wilde niet per se heel erg voor of heel erg tegen zijn, maar een creatief antwoord geven”, vertelt Daryl Grootfaam, initiatiefnemer van de Krampuslauf in Rotterdam. Doordat deze kompaan van de Sint geen mens is maar een sprookjesfiguur, is hij volgens Daryl vrij van maatschappelijke controverse.

‘De Kralinger’
Je kan het figuur uit Oostenrijk leuk vinden, maar om ook echt in een Krampus te veranderen is er meer nodig. Je moet er volgens de Rotterdammer moeite insteken, de hoorns opdoen, de klauwen aan, de tanden in, “de enige manier om dat te doen is door zelf Krampus te worden”, zegt Daryl. De Krampus in onze stad heeft ook een Rotterdamse identiteit gekregen. “Er is niets zo oud als de weg naar Kralingen. Dus dan moet hij wel uit Kralingen komen. En als hij uit Kralingen moet komen is er maar één plek waar hij echt uit kan komen en dat is de Kralingse Plas” vertelt hij over het mythologische figuur ‘De Kralinger’.

De Rotterdamse Krampuslauf kon vorig jaar niet doorgaan door Corona, maar dit jaar is besloten om de tocht ondanks de maatregelen toch plaats te laten vinden. “Het idee was altijd al om een traditie te beginnen en te kijken hoever je daarmee kan komen. Ook al is er niemand op straat, maakt niet uit, we doen de lauf…”