VIDEO | Iriée Zamblé schildert zwarte mensen: ‘Zie je niet veel in Europese schilderkunst’

Iriée Zamblé is een veelbelovende maker die haar tweejarig verblijf in kunst- en projectruimte Roodkapje eindigt met een expositie. En dat is niet zomaar een expositie. Volgens haar doorbreekt haar kunst de Europese standaarden. Iriée schildert namelijk juist zwarte mensen.

Haar kunstruimte hangt vol met expressieve figuren van zelfverzekerde zwarte mensen. Ze legt een vergrootglas op de mensen die je dagelijks passeren, maar die toch ondervertegenwoordigd zijn in de kunst van vandaag. “In de Europese kunst zie je eigenlijk vrij weinig zwarte mensen. Ik ben er in ieder geval niet mee groot gebracht.”

Een gemis, vindt ze. Zamblé positioneert daarom zwarte mensen eerder als norm dan als uitzondering. Door zich details van hun uiterlijk toe te eigenen, vormt Zamblé een nieuw, gedurfd en levendig figuur op het doek.

Niet zo stijfjes
De laatste dag van haar expositie was op 17 december. Met haar expositie wilde ze een ruimte creëren die zich losmaakt van de standaard kunstruimtes. Een ruimte waar het niet zo stijfjes is, maar waar je het ook leuk kan hebben. Dansen, muziek en eten waren de ‘must haves’ van Iriée tijdens de opening van de expositie.

Ze maakt naar eigen zeggen snel meer. “Hou het in de gaten, want er komen veel mooie dingen aan”.