VIDEO | Maritiem Museum plaatst het ambacht op een voetstuk in het nieuwe paviljoen

IJzersmeden, houtbewerken en touwslaan; allemaal ambachten die nodig zijn om de museumschepen van het Maritiem Museum te onderhouden. Tijdens het Maritiem Festival van 28 augustus tot en met 5 september zijn deze ambachten te bekijken in het nieuwe paviljoen van het museum aan de Leuvehaven.

OPEN verslaggever Zoë Pinto e Neto ging langs om te zien wat er allemaal te doen is. In de werkplaatsen in het nieuwe paviljoen zijn dagelijks vrijwilligers aan het werk om de schepen mooi en werkend te houden en bezoekers te laten ervaren hoe zo’n ambacht in z’n werk gaat.

“We vinden het belangrijk om de maritieme wereld van vroeger, nu en toekomst te laten zien”

Sierstukjes smeden
Zo staat Sanne van Giel klaar in de smederij om samen met de bezoekers sierstukjes te smeden. “We maken hier onderdelen voor de museumschepen die doorgaans niet met een machine te maken zijn, maar vandaag laat ik kinderen helpen sierstukjes die ze mee mogen nemen naar huis.”

“Mensen weten niet hoe dingen gemaakt worden als het om schepen gaat”

En dat heeft een doel, legt ze uit. “We vinden het als Maritiem Museum belangrijk om de maritieme wereld van vroeger, van nu en van de toekomst te laten zien. Mensen weten niet hoe dingen gemaakt worden van hout en metaal als het om schepen gaat.”

Maritiem Festival
Het jaarlijkse Maritiem Festival in Leuvehaven neemt dit jaar een iets andere vorm aan, namelijk dat van een verrijkt museumprogramma met activiteiten in de museumhaven, het museum zelf en het nieuwe paviljoen. Meer informatie over het festival en de programmering vind je hier.

Deze video kwam tot stand in samenwerking met Maritiem Museum Rotterdam, met dank aan Rotterdam Festivals.