VIDEO | Officiële opening HBS-community van kunstenaars en artiesten aan de ‘s-Gravendijkwal

Aan de ‘s-Gravendijkwal staat de oude HBS. Een schoolpand dat van 1906 tot 1957 onderdak bood aan de Hogere Burgerschool. Jarenlang hebben kunstenaars het pand als ateliers gebruikt, maar inmiddels is het verder ontwikkeld tot een broedplaats van kunstenaars en organisaties, met een focus op muziek en dans.

Rotterdamse artiesten als Shirma Rouse, Magda Mendes en danscollectieven Dansateliers en Amenti Collective geven les of repeteren in het oude schoolpand. De community, samengesteld door Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam, opende afgelopen weekend officieel haar deuren onder de naam ‘HBS’. Tijdens de opening was de oude school te verkennen door middel van een rondleiding. Ook werden er diverse optredens gegeven.

Tekst gaat verder onder de video

Het HBS gebouw biedt ruimte aan een nieuwe generatie makers op het gebied van de podiumkunsten, met muziek en dans als vertrekpunt. De bedoeling van de community is dat de makers onderling samen gaan werken. Guido Bosua is fotograaf en fotografeert vaak dansgezelschappen: “Er is bewust gezocht naar allemaal initiatieven vanuit muziek en dans, die hopelijk wat aan elkaar kunnen hebben en samen tot nieuwe projecten kunnen komen.”

Naast oefenruimtes en ateliers heeft Podium Grounds er ook een tweede concertzaal bij genaamd ‘New Grounds’, waar de komende periode verschillende live shows geprogrammeerd staan.