VIDEO | Rotterdamse Kaapverdianen verontwaardigd over Cachupa-recept van supermarktketen

Albert Heijn heeft onlangs het recept “Cachupa Rice” aan hun magazine toegevoegd. Niet iedereen is blij met de bereidingswijze die de supermarktketen van het bekende nationale gerecht van Kaapverdië heeft gedeeld, waaronder de Rotterdamse Kaapverdiaan Leila Ramos.

Cachupa is een Kaapverdiaans eenpansgerecht dat onder meer bestaat uit mais en bonen. “Het betekent veel voor ons, iedereen kent het. Het is eigenlijk waar de Kaapverdiaanse keuken naast de pasteitjes bekend om staat”, vertelt de Rotterdamse. Volgens Leila wordt het eten van Cachupa gezien als ‘bonding moment’. “Je maakt het meestal in het weekend en dan komt de hele familie bij elkaar om het te eten bij mama of oma thuis.”

Het recept van de supermarktketen kan bij Leila en haar moeder Aldina niet op veel enthousiasme rekenen. Er is maar weinig authentieks in de nieuwe versie te vinden. Zo zijn er te veel ingrediënten die men moet gebruiken waaronder producten die niet in het originele recept thuis horen als courgette en prei. “Vroeger hadden mensen helemaal niet zo veel geld om er van alles in te doen en gebruikten we alleen maar tonijn of varkensvlees. Cachupa maken we juist omdat het een goedkoop gerecht is.” Ook kost het maken van de versie van de supermarktketen beduidend minder lang dan bij het originele gerecht het geval is.

Leila en haar moeder hebben beide gerechten klaargemaakt en OPEN Rotterdam is de straat opgegaan om Rotterdammers te laten proeven. Benieuwd wat zij vinden van de twee totaal verschillende gerechten? Kijk dan onderstaande video.