VIDEO | Schrijver Reggie Baay: ‘Geschiedenis heeft absoluut impact op het nu’

“De eerste keer dat ik sprak over de slavernijgeschiedenis in de Oost, zaten mensen me aan te kijken alsof het niet waar kon zijn.” In het tweede deel van aflevering 3 van History Matters vertelt schrijver en historicus Reggie Baay over dit onderbelichte stuk van de Nederlandse geschiedenis. Presentatrice Hasna El Maroudi gaat met hem in gesprek. Ook draagt spoken word-artiest Jowi Len voor uit eigen werk.

Reggie Baay is als schrijver en historicus gespecialiseerd in de koloniale en postkoloniale cultuur. Als schrijver van romans, non-fictie en theater focust hij zich op het Nederlandse koloniale verleden en de manier waarop dat impact heeft op zowel de oudere generaties als de generaties van nu. Over slavernij in Nederlands-Indië schreef hij het boek ‘Daar werd wat gruwelijks verricht’.

Hasna El Maroudi vraagt Baay waarom de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in de Oost lang onderbelicht is gebleven. Baay vergelijkt het met een ‘treurige, oppervlakkige contact-advertentie’. “Jeugdige man, heeft humor, is sportief heeft veel vrienden en een goede baan. Dat voel je aan je water, dat kan nooit kloppen”, legt hij uit. “Diezelfde man laat scheten en doet nooit iets in het huishouden.

Maar dat horen we niet”. Volgens Baay is deze manier van schrijven te vergelijken met hoe de Nederlandse geschiedenis geschreven is. “Als het gaat om de Nederlandse geschiedenis in Indonesië, dan is dat uitermate oppervlakkig.”

Baay legt uit dat men die negatieve kanten lang niet wilde horen. “Maar het vertroebelt wel ons beeld van wie we zijn en wie deze natie was. Geschiedenis heeft absoluut impact op het nu.”

History Matters is het educatieve programma van Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. Samen met studenten van Albeda, Zadkine en Hogeschool Rotterdam, voelt Hasna El Maroudi wetenschappers, historici en geleerden aan de tand over hoe de geschiedenis het Rotterdam van nu heeft gevormd.

Het eerste deel van aflevering 3 van History Matters met historicus Wim Manuhutu is hier terug te zien. Alle voorgaande afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en zijn ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.