VIDEO | Slachtoffers toeslagenaffaire maken videoclip in Delfshaven

Ninny Duarte Lopes uit Delfshaven is een van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Samen met artiest Yuli Minguel heeft ze een nummer geschreven over haar ervaring. “Ik wil dat mensen zich niet meer schamen”, vertelt Ninny. Van het nummer verschijnt binnenkort een videoclip en OPEN Rotterdam was bij de clipopname in de studio van Unblanoir in Delfshaven.

“Ik ben zelf open geweest over wat mij is overkomen en daardoor heb ik veel hulp gekregen. Dat gun ik iedereen”, aldus Ninny. De slachtoffers van de toeslagenaffaire zijn jarenlang onterecht verdacht van fraude met kinderopvangtoeslagen, maar moesten hun ontvangen vergoedingen wel terugbetalen, met alle gevolgen vandien. Velen van hen raakten hierdoor in de schulden, verloren hun woning of kregen psychische problemen. In de videoclip zijn onder meer interviews met gedupeerden en beelden van de Mars met de Moeders te zien.

Het nummer gaat waarschijnlijk ‘de schaamte voorbij’ heten. “Ik schaamde me tegenover mijn kind, maar ik schaam me niet voor wat mij is overkomen”, zegt gedupeerde Melitia Atminah, die langs is gekomen in Delfshaven om haar verhaal te doen. “De overheid moet zich schamen, wij niet. Iedereen mag weten wat er gebeurd is.”