LIVE | Kijk terug: ‘Mars van de Moeders’ van Stadhuis naar belastingkantoor

Een groep gedupeerde moeders heeft donderdagochtend 11 november, samen met Tweede Kamerlid Renske Leijten, een mars gelopen van het stadhuis naar het belastingkantoor op de Laan van Zuid. Want ondanks dat er veel aandacht is voor de kinderopvangtoeslagenaffaire, ontbreekt het voor veel moeders nog aan oplossingen.

Zo’n 100 a 150 mensen verzamelden om 09.00 uur ‘s ochtends op het Stadhuisplein, met spandoeken en flyers. In een slinger lopen ze door de stad, met als eindbestemming het belastingkantoor. “Geen kans voor de moeders, geen kans voor Rutte” roepen de marslopers onder meer. Bij het belastingkantoor overhandigen de gedupeerden een manifest met eisen aan staatssecretaris Alexandera van Huffelen.

De tekst gaat door onder de video

Uithuisplaatsing
De moeders vragen onder andere aandacht voor de uithuisplaatsingen van hun kinderen en de problemen met jeugdzorg, allemaal een directe consequentie van het feit dat ze door de belastingdienst onterecht als fraudeur zijn aangemerkt. Emotionele moeders vragen aan staatssecretaris Van Huffelen wanneer zij hun kinderen terugkrijgen, “Het lijkt me het ergste wat er is om je kind te verliezen. Maar helaas kan ik geen uitspraken hierover doen” aldus Van Huffelen in een reactie hierop.

De reactie van Van Huffelen wordt niet in dank afgenomen en een van de aanwezige moeders refereert aan deze reactie in haar toespraak voor het belastingkantoor: “Waar haal je het lef vandaan, te zeggen dat je niks kan beloven. Jij moet zorgen dat de kinderen terugkomen en dat je gezinsbegeleiding biedt. Met je mooie witte jasje.”

Solidariteit
Naast gedupeerde moeders, vaders en kinderen lopen onder andere ook politici Farid Azarkan (DENK), Renske Leijten (SP), Pieter Omtzigt en bekenden uit de Rotterdamse politiek lopen mee. “Twee jaar geleden liepen we hier met 35 man, niemand kon weten hoeveel mensen er getroffen waren. Nu staan we hier met heel veel meer mensen”, vertelt Renske.

Het feit dat de politici en andere moeders solidariteit laten zien aan elkaar, is erg belangrijk voor de getroffen ouders. Dat ziet ook mede-organisator Ramona Cairo van het 8 maart comité. “Dat de moeders nu met elkaar zijn dat versterkt elkaar enorm”, vertelt Ramona, “Dat laat zien dat de kracht in de massa zit. De ouders zien dat ze niet alleen zijn.”

Kijk onze livestream terug via onze Facebookpagina.