VIDEO | Theatermaker Geoffrey van der Ven over de geschiedenis die je nergens tegenkomt in een nieuwe History Matters

‘Als je niet op zoek gaat, kom je de echte verhalen niet tegen.’ In het tweede deel van aflevering 4 van History Matters is theatermaker Geoffrey van der Ven te gast. Ook is er een voordracht door storyteller Britney Lindo.

Geoffrey van der Ven vertelt in zijn bijdrage voor History Matters over de geschiedenis van het koninkrijk Kongo en de verovering door Nederland. Hij doet dit door de ogen van de dochter van een 17e eeuwse koning, Nzinga Mbande, een vrouw die in de meeste geschiedenisboeken ontbreekt.

Volgens Van der Ven is het belangrijk om verhalen zoals die van Nzinga te blijven vertellen. “Geschiedenis die we vandaag kennen is volledig incompleet”, legt hij uit. “Sommige delen genegeerd, andere delen verkeerd gepresenteerd. Als je niet op zoek gaat, komt je niet de echte verhalen tegen.”

Zijn college brengt Van der Ven over met passie en gevoel voor theater. Voor Zadkine-student Breana werkt deze manier van ‘geschiedenisles’ heel goed. “Het heeft me meegesleept”, reageert ze. ‘Ik was helemaal geabsorbeerd. Ik denk dat het heel goed is. Het komt binnen, het maakt het een leuke manier van leren. Dat vind ik zelf heel belangrijk.”

Het eerste deel van deze aflevering met historicus Erik Odegard en Britney Lindo is hier terug te zien en is ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.