VIDEO | Wat weet jij van de koloniale expansie in de West?

Weet jij wie Piet Hein is? En waar de Nederlanders in de 17e eeuw het eerst aankwamen? Zadkine-student Breana ging in aanloop naar een nieuwe aflevering van History Matters de straat op om Rotterdammers aan de tand te voelen over het koloniale verleden van Nederland in het Atlantische gebied tussen 1610 en 1683.

Het doel van de vragen die Breana stelt, is om te laten zien dat vragen meerdere antwoorden kunnen hebben. Zo werd Piet Hein lange tijd alleen gezien als zeeheld. Hein was een admiraal in de Nederlandse marine en was eerst in dienst van de VOC en later van de WIC. Hij veroverde in 1628 de zilvervloot op de
Spanjaarden. Daarom is hij lang als held beschouwd, terwijl hij ook meedeed aan de verovering van de Banda-eilanden en probeerde Brazilië te veroveren in 1624.

In Brazilië voerde Nederland de slavernij in. Daarom kunnen we ook op een andere manier naar Piet Hein kijken, namelijk als iemand die meehielp aan het invoeren van slavernij en onderdrukking.

De complete aflevering van History Matters is vanaf 18:15 uur, direct na 010nu, te zien op OPEN Rotterdam TV. Op dinsdag 4 januari zie je deel twee. Vorige afleveringen van History Matters zijn hier terug te kijken en zijn ook te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.