VIDEO | WijkEnergieWerkt komt in actie tegen energiearmoede door woningen te isoleren

Veel Rotterdammers verkeren in energiearmoede. Dat wil zeggen dat een huishouden meer dan 10 procent van het inkomen maandelijks kwijt is aan de energierekening. Uit onderzoek van het TNO en het CBS in 2019 blijkt dat 12 procent van de Rotterdamse huishoudens in deze situatie verkeert. Met de toegenomen energie- en gasprijzen voorziet TNO dat dit probleem in 2022 alleen maar groter gaat worden.

Om Rotterdammers te helpen met het besparen op energiekosten heeft Gemeente Rotterdam de hulp ingeschakeld van WijkEnergieWerkt. De onderneming van Josee van Linschoten maakt op kosten van de gemeente de huizen van Rotterdammers energiezuinig met eenvoudige middelen. Zo worden er werkzaamheden uitgevoerd als het plaatsen van radiatorfolie en tochtstrips. De taken worden uitgevoerd door wijkbewoners die daarmee meteen aan een baan worden geholpen. Toch noemt Josee de maatregelen voor sommige bewoners met een laag inkomen en slecht geïsoleerde woningen een doekje voor het bloeden: “Er zijn mensen die een verdubbeling van de energierekening krijgen en die hebben het nu al financieel moeilijk.”

Vers Beton publiceerde in november een artikel over energiearmoede waaruit blijkt dat ruim een kwart van de corporatiewoningen in Rotterdam slecht geïsoleerd is. Dat betekent dat bijna dertigduizend Rotterdamse huishoudens op de tocht zitten in hun sociale huurwoning. Met de stijgende gasprijzen komt voor veel mensen de energiearmoede steeds dichterbij.